Experti: ceny zaplavených domů prudce klesnou

Věra Tůmová
6. 6. 2013 15:30
Domy a pozemky v záplavových oblastech čeká realitní šok a zamrznutí obchodování
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokles původní ceny domu či pozemku o desítky procent a totální stagnace obchodování s realitami. Takové jsou podle realitních makléřů nyní vyhlídky řady regionů v Česku.

V okolí řek a zatopených oblastí se totiž letos u nás pravděpodobně odehraje to samé, co v roce 2002. Po obrovských záplavách, které před 11 lety masivně zasáhly Českou republiku, se tehdy zcela zásadně proměnilo i obchodování s realitami v rizikových oblastech.

„Poslední velké záplavy v roce 2002 způsobily pokles cen nemovitostí v postižených oblastech až o 90 procent, zatopené pozemky se pak staly neprodejnými," upozorňují například realitní experti z ERA Reality.

Podle nich se před 11 lety povodní znehodnocený majetek rozhodli obnovovat pouze původní usedlíci. Noví investoři se tehdy od staveb v povodňových lokalitách téměř zcela odvrátili.

Sporné bariéry

Nadějí pro obyvatele rizikových oblastí mohou být sice protipovodňová opatření měst a obcí, ne všude je však možné je realizovat, a jak letos ukázala nová vlna povodní, někde ani tyto zábrany nemusí stačit. Ty stávající tak neochránily v tomto roce například pražskou zoo, obec Střekov u Ústí nad Labem, Hořín u Mělníka či řadu jiných obcí, které na bariéry spoléhaly.

Nejrizikovější jsou podle realitních expertů regiony, kde se záplavy opakovaly a kde stále hrozí. „Takovou oblastí jsou například Kralupy nad Vltavou nebo středočeské Zálezlice. Obecně jde o lokality, které ani povodňovými opatřeními nelze před velkou vodou uchránit, nebo kde ani val či zábrany není možné realizovat. Navíc povodňová opatření způsobují, že v místech, kde nově vodu udrží pod kontrolou, způsobí přebytek vody zase jinde," upozorňuje Tomáš Kučera z ERA Reality.

Nově zaplavená místa nečeká nic radostného

Ceny nemovitostí v místech, která povodeň teď navštívila poprvé, pravděpodobně také velmi výrazně klesnou. „Půjde především o nemovitosti, které nejsou v běžné zátopové oblasti, ale v posledních dnech se ukázalo, že mohou být v budoucnu rizikové," říká Jan Zachystal z realitní společnosti RE/MAX Alfa. Podle něj se to dotkne kupříkladu bytů v okolí pražského potoka Botič. Zde se dá očekávat, že pokles bude prakticky okamžitý, a to jak u starých domů, tak i u novostaveb.

Jak se ceny nemovitostí v nově zaplavených oblastech dále vyvinou, ovlivní ale to, zda se bude podobná situace v dohledné době na těchto místech opakovat. Pak by se i tyto nemovitosti mohly zařadit podle Zachystala do kategorie „neprodejné". „Každý takový případ se ale bude řešit zvlášť. Záleží na tom, jak je nemovitost umístěna a ve které povodňové zóně se nachází. Velký rozdíl v cenách i prodejnosti bude například mezi byty v pátém patře a v přízemí," dodává Zachystal.

S cenami domů hnuly až velké povodně

Zásadní změny v cenách zaplavovaných nemovitostí si mohou připsat na vrub především katastrofické záplavy v posledních 16 letech. Před rokem 1997, kdy zasáhly povodně hlavně Moravu, se nemovitosti v dnešních rizikových oblastech nijak podle Kučery cenově nelišily od ostatních realit. Teprve povodně v letech 1997 a především 2002 se na cenách nemovitostí výrazně podepsaly. Pojišťovny vytvořily povodňové mapy a kupující je začali velmi aktivně používat.

„V okrajových místech zátopových oblastí, kde došlo pouze k zatopení sklepů či lokálnímu rozvodnění, se ceny nemovitostí tehdy propadly o desítky procent. V místech, kde povodeň zasáhla výrazně, se obchod s nemovitostmi takřka zastavil. Tentokrát bude situace obdobná," usuzuje Tomáš Kučera. Kupující jsou totiž už podle něj v tomto ohledu velmi obezřetní, obávají se opakování povodně a často již ani nevěří slibovaným protipovodňovým opatřením, která mnohdy nebyla ze strany měst a obcí naplněna. Stejný trend v obchodování s realitami ze zátopových oblastí se pak podle oslovených expertů dá očekávat i po letošních povodních.

Pozemek za korunu?

„Pokud před povodněmi v roce 2002 stál pozemek například jeden milion korun, po záplavě se jeho cena snížila až o 90 procent na sto tisíc korun. Přesto se kupující hledá velmi těžko. Po opakovaném zásahu povodněmi se takový pozemek stává neprodejným i za 1 korunu. Totální propad na 10 a méně procent původní ceny platí v případě vícenásobného zatopení naneštěstí také pro domy," poznamenává Tomáš Kučera.

Pokles i zapomnění?

Ceny nemovitostí v nejvíce zasažených oblastech po povodních v roce 2002 tedy klesly okamžitě. Podle zkušeností specialistů RE/MAX to bylo v Praze nejčastěji až o 30 procent, v místech s totální devastací pak třeba i o zmiňovaných 90 procent. Přibližně po čtyřech letech ale již byly ceny na řadě míst podle Zachystala zase na stejné hladině jako u oblastí nezátopových. Nehovoříme zde ale pochopitelně o nemovitostech, které byly povodněmi zcela nebo téměř zničeny.

„Vliv na změny v cenách tehdy měla samozřejmě protipovodňová opatření a především čas, kdy se na rozsah a škody z povodní postupně zapomnělo," uzavírá Zachystal.

 

Právě se děje

Další zprávy