Ekologický dům: Úsporná stavba z přírodních materiálů

Andrea Berniová
14. 5. 2013 15:35
Solární panely, tepelné čerpadlo nebo ekopanely. To vše patří k ekologickému bydlení
V ekologickém domě nemohou chybět přírodní materiály, například dřevo
V ekologickém domě nemohou chybět přírodní materiály, například dřevo | Foto: GEC Architecture / Foto: Gleb Gomberg

Co je to ekologické bydlení? Zdaleka to nemusí být jen snaha šetřit vodou a energií, nebo být energeticky soběstačný. Patří sem také vybavení z přírodních materiálů.

Stěny z ekopanelů, podlaha ze dřeva

Ekologický dům by se měl v co největší míře skládat z ekologických materiálů. Samotný dům může být postavený z ekopanelů. Jde o ekologický stavební materiál, skládá se mimo jiné z lisované slámy a recyklované lepenky.

Z ekopanelů mohou být postaveny nejen obvodové zdi, ale i vnitřní příčky. Panely dobře izolují a samozřejmě umožňují nanesení fasády či malby.

Ve vnitřním vybavení domu by neměly chybět přírodní materiály. Podlaha může být dřevěná. Další možností je marmoleum, kožená či korková podlaha. Nábytek z dřevěného masivu či z ratanu také vhodně doplní přírodní interiér.

A co elektrická energie? Může být produkována solárními panely umístěnými na střeše domu. O vytápění se pak postará tepelné čerpadlo. Je také třeba zajistit, aby teplo z domu zbytečně neunikalo. Pomůže dostatečné zateplení. Důležitá jsou také kvalitní okna, která dobře těsní.

Žádné plýtvání vodou ani elektřinou

Že dům je sám o sobě ekologický, tedy postavený z přírodních materiálů, jejichž výroba či rozklad příliš nezatíží životní prostředí, nestačí. Je potřeba se také chovat ekologicky, tedy šetřit vodou i energií.

Není to tak těžké - stačí kupovat jen úsporné spotřebiče a vypínat je, když se zrovna nepoužívají. Zbytečně nesvítit a vybírat ty nejúspornější žárovky. Opravit kapající kohoutek či vypínat zbytečně tekoucí vodu.

Některé firmy dnes přímo nabízejí stavbu ekologického domu na klíč.

 

Právě se děje

Další zprávy