Dům za cenu bytu postavený za 3 měsíce

Dům za cenu bytu postavený za 3 měsíce
Stačí ale jediné otočení klíčem a je jasné, že tahle stavbička k ničemu obvyklému nepatří. Svou moravskou premiéru si totiž v první listopadový den v Brně odbyl nový model takzvaného Freedomku. Společnost Freedomky, která stavby vyrábí a instaluje, sídlí v inkubátoru Jihomoravského inovačního centra.
Prototyp Freedomku vznikl v loňském roce a byl pojatý pouze jako garsonka. Nový typ už má obytné místnosti dvě a nabízí 44 čtverečních metrů obytné plochy. Sklopná terasa, která může chránit soukromí i majetek, když je majitel zrovna pryč, je jen jednou z mnoha zvláštností této budovy.
Nezvyklost Freedomku začíná jeho stavbou. Zapomeňte na prach, lopaty, maltu a spoustu stavebního materiálu. Tenhle domek vám totiž dodavatel přiveze už hotový až na místo, kde chcete bydlet. Doba dodání od podpisu smlouvy je neuvěřitelné tři měsíce.
Instalace celé stavby zabere přibližně jedno odpoledne. "Domek je usazený na dvoumetrových zemních vrutech, mají padesátiletou životnost a nivelace se provádí laserem," popisuje Jiří Brosch, který stál spolu s architektem Markem Janem Štěpánem u vzniku Freedomků.
Foto: Veronika Skálová
Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 11. 2011 16:53

Brno - Průměrný byt 2+kk v Brně pořídíte v současné době možná i pod milion a půl, v Praze si o tom můžete nechat zdát. Tenhle malý dřevěný domek má stejný rozměr jako mnoho bytů téhle velikosti. Nemusíte se ale ohlížet na sousedy a za energie zaplatíte zlomek toho, co v cihlovém nebo panelovém domě. Můžete ho postavit třeba u babičky na zahradě. Navíc vám ho postaví za tři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy