Dům na klíč je pro nerozhodné, za kvalitu si připlatíte

td
16. 1. 2012 6:30
I když katalogové domy vypadají lákavě,vyplatí se pozorné čtení nabídky stavebních firem
Foto: Jan Langer

Atraktivní nabídka stavby domu na klíč je v České republice stále velmi oblíbená. Celou zakázku organizuje jediná firma a navíc je možné se v poměrně krátké době nastěhovat do dokončeného rodinného domu. Zní to velmi lákavě, volba domu na klíč však přece jen není pro každého. Rychlost a pohodlí jsou vyváženy i několika nevýhodami, se kterými je vhodné se seznámit ještě před rozhodnutím, že vysněný dům by měl být postaven právě podle katalogového projektu.

Na první pohled se jeví nabídka neodolatelně. Stačí si vybrat dům z katalogu, zaplatit jeho cenu a pak už jen počkat, až se daná firma o vše postará. Žádné zbytečné obíhání architektů a řemeslníků, smlouvání o cenu a počet odpracovaných hodin. Ale i stavba na klíč může nepozorným kupcům značně zavařit. Je třeba zjistit podrobnosti o plánovaném domu a všem, co k němu patří. Často se totiž stává, že v ceně jsou pouze nejlevnější modely oken, dveří a dalších doplňků. Za kvalitnější zboží si připlatíte, stejně jako za jiné rozvržení místností v domě či rozdílné materiály.

Stavba na klíč a katalogové modely domů se hodí hlavně pro ty, kteří potřebují rychle bydlet nebo si neví rady s rozvržením a vzhledem domu. Přece jen výsledná stavba bude sloužit pěkných pár let a měla by proto být přesně podle představ jejích obyvatel. Výhodou je naopak kompletní záruka na novostavbu, kterou stavební firmy poskytují. Navíc tím, že dům odpovídá katalogovému prototypu, lze často ušetřit značnou částku. Přesto se ale vyplatí průběžně na stavbu dohlížet, nejlépe za asistence profesionálního odborníka.

 

Právě se děje

Další zprávy