Dřevostavby jsou v kurzu. Zjistěte, jaké mají výhody

Andrea Berniová
12. 3. 2012 10:37
Vyberte si dřevostavbu a za měsíc můžete bydlet
Foto: Lina Németh

Dřevostavba je ověřenou možností nízkoenergetického bydlení. Vyhovuje jeho požadavkům na nízké provozní náklady. Dobře totiž izoluje teplo, pokud se vybaví izolačními materiály.

Stavba domu navíc netrvá dlouho, ten nejjednodušší můžete mít už za měsíc. Poskytuje více podlahové plochy než zděný dům o stejných rozměrech, protože zdi dřevostavby nejsou tak široké, ač nabízejí stejné izolační vlastnosti. Cena dřevostaveb se v poslední době snížila díky krizi. Tento druh domu je tedy dostupnější než dříve. I dřevostavbu si navíc můžete nechat zhotovit na klíč.

Dřevěné domy jsou žádané

Dřevostavbu si v Česku v dnešní době přeje stále více lidí, i když například Kanadě, kde naprostou většinu stavebního trhu představují právě dřevostavby, se nemůžeme vyrovnat. Zájem roste i v sousedním Německu či Rakousku a v USA. Mezi její nevýhody patří horší akustická izolace.

Můžete si vybrat z různých typů dřevostaveb. Mohou se skládat z tzv. sendvičových panelů. Tento typ je nejoblíbenější díky rychlé realizaci, nízké ceně a atraktivnímu vzhledu. Můžete mít i dřevostavbu z panelů z masivního dřeva. Stavební díly tak mají větší trvanlivost a lépe izolují teplo. Dalším (ale ne posledním) typem dřevostavby jsou roubenky a sruby. Pro svůj tradiční vzhled se ale asi nejlépe hodí do horských oblastí, kde se dobře vyjímají v krajině. Tato stavba má minimální požadavky na základy.

Navíc - na rozdíl od jiných typů dřevostavby - dobře akusticky izoluje. Roubenky a sruby jsou ale dražší z důvodu většího množství použitého dřeva. Navíc se příliš nehodí jako vícepatrové stavby z důvodu postupného sesedání trámů.

 

Právě se děje

Další zprávy