Dřevostavba: Stěhovat se už můžete za pár měsíců

Andrea Berniová
8. 11. 2013 18:00
Jaké výhody dřevostavby přináší a proč jsou poslední dobou oblíbené
Co vám dřevostavba může nabídnout?
Co vám dřevostavba může nabídnout? | Foto: Nadace dřevo pro život

Dřevostavby mají hned několik výhod a mezi ty hlavní patří rychlost výstavby.

"Při stavbě dřevostavby dochází k minimalizaci mokrých procesů, kterými zůstává pouze betonování základové desky a základových pasů. Zbylé procesy (montáž obvodových konstrukčních panelů, montáž oken a dveří, usazování krovu, povrchové úpravy včetně dokončovacích prací atp.) jsou suché a tím dochází k velmi významné časové úspoře oproti výstavbě běžného zděného domu," říká Martin Chuman z firmy Vexta.

Pomůže i fakt, že příprava skeletu probíhá už v dílně výrobce. Na místě se pak jen v krátkém čase (i během několika dní) smontuje skelet stavby.

Už do 3 měsíců od počátku výkopových prací pro základovou desku může být dřevostavba připravena k nastěhování. To je několikanásobně kratší doba než u zděného domu. Pokud se navíc využívá při stavbě jen suchých procesů, může realizace probíhat kdykoli během roku - i v mrazech.

Dřevostavba je levnější

Další výhodou je finanční dostupnost dřevostavby. "Značné náklady lze uspořit už jenom rozhodnutím, že nový dům bude postaven formou dřevostavby, kdy oproti zděné výstavbě lze uspořit 15-30 % nákladů," dodává Martin Chuman.

V dnešní době se dřevostavby staly oblíbenou alternativou zděných domů. "I ze statistických údajů je patrné, že dřevostavby se realizují stále častěji a je tak o ně větší zájem," říká Radim Vašík z firmy Rovax. Přesto jsou například v Rakousku či Německu dřevostavby ještě mnohem častější než u nás.

Jednou z vlastností dřevostaveb je také jejich energetická úspornost. Dřevo dobře tepelně izoluje, takže v zimě se dovnitř dostane méně chladu, v létě naopak méně tepla. Obvodové stěny dřevostaveb nejsou tak široké, jako tomu bývá u zděných domů. Díky tomu nabízejí stavby ze dřeva větší obytný prostor (až o 10 %), než by tomu bylo u zděného domu při stejně velké zastavěné ploše.

Nastěhujte se klidně hned

Ve stavbě ze dřeva můžeme začít bydlet hned po dokončení. "Interiérové mikroklima je na rozdíl od běžné stavby vhodné pro bydlení již od prvního okamžiku.  Není potřeba žádným způsobem řešit nadbytečnou vlhkost, která se dlouhodobě uvolňuje ze zděného domu a negativně ovlivňuje vlhkostní poměry v celém domě," uvádí Martin Chuman další výhodu dřevostaveb.

Dřevo je přírodní materiál a jeho případná pozdější likvidace je mnohem snazší, než je tomu u materiálů, z nichž je postaven zděný dům. Součástí konstrukce dřevostaveb také bývají stavební desky z nehořlavých materiálů. „Dřevo se u realizací dřevostaveb používá nejčastěji smrkové, velmi často to jsou smrkové KVH hranoly. Jako další hlavní materiály se používají sádrokartonové a sádrovláknité desky, minerální a dřevovláknité izolace," dodává Radim Vašík.

Nevýhodou pro někoho může být nižší tepelná setrvačnost obvodových zdí dřevostavby. To znamená, že po vypnutí vytápění se interiér ochladí rychleji než je tomu u zděného domu, protože teplo neprostupuje do stěn dřevostavby. Na druhou stranu se pak interiér dřevostavby mnohem rychleji vytopí.

 

Právě se děje

Další zprávy