Doporučení přátel je důležitější než "luxusní" kuchyně

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 9. 2011 14:50
Občanská vybavenost lokality a standardní vybavení bytu nehraje při zvažování koupě tak velkou roli.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: www.bestofrealty.cz

Praha - Cena, velikost a dopravní dostupnost, to je trojice kritérií, které si většina Čechů přivýběru bytu ke koupi opakuje jako mantru.

V průzkumu trvajícím více než rok to zjistila developerská společnost Ekospol. Jeho klienti, kterých se do przkumu zapojilo přes šest stovek, hodnotili jednotlivá kritéria počtem bodů podle důležitosti, maximálním počtem přitom bylo pět bodů.

Cena je jednoznačně a logicky nejdůležitějším kritériem, v průměru jí lidé udělili 4,44 bodů, počet pokojů bytu pak byl hodnocena známkou 4,17 bodu.

Třetí nejdůležitější vlastností pak byla dopravní dostupnost lokality s průměrným hodnocením 4 body.

Při rozhodování o definitivní koupi ale lidé hodně dají na osobní doporučení přátel a známých, přidělili mu v průměru 3,96 bodu.

Naopak nejméně důležitá je pro zájemce o byt takzvaná občanská vybavenost lokality a úroveň standardního vybavení v bytě.

"Nízká důležitost standardního vybavení svědčí o tom, že dnešní klienti jsou daleko chytřejší než dříve. Již se nenechají utáhnout na vařené nudli a nejsou ochotni zaplatit vyšší cenu za rádoby luxusní vybavení, které je ve skutečnosti luxusní jen cenou a možná v představách prodávajícího developera," poznamenal Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol.

Průzkum také ukázal, že lidé si rádi vybírají nemovitost v místech, kde to znají. Ve dříve známé lokalitě kupuje byty 61 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy