Domácí sauna pomůže s realaxací i hubnutím

TD
14. 12. 2011 5:29
Jaké existují druhy saun a který z nich se nejvíce hodí do bytu?
Foto: Profimedia.cz

S příchodem mrazivého počasí a všudypřítomného sněhu se stává myšlenka na pořízení sauny atraktivnější než kdy dříve. Pobyt v sauně kromě příjemné relaxace přináší také pozitivní účinky na prokrvení těla, zlepšení pokožky a celkové tělesné kondice. Zejména po vánočním shonu navíc pravidelné saunování pomůže odstranit nadbytečná kila způsobená vánočním cukrovím a svátečním odpočinkem.

Výběr správné sauny nezáleží jen na přání kupujícího, je třeba se řídit také prostory domu a zdravotními problémy, které mohou zkomplikovat pobyt ve vysokých teplotách. Na trhu lze nalézt hned několik typů saun. Jedná se o páru, kde není vysoká teplota vzduchu, prokrvení pokožky však zajišťuje extrémní vlhkost vzduchu. Pravé sauny však prohřejí celé tělo, mezi takové patří například finská sauna. Velký rozmach zažívají také infrakabiny, které umožňují saunování lidem, kteří do klasické sauny nesmějí. Podobná opatření se týkají patří kardiaků, astmatiků nebo alergiků. Infrasauna využívá nižších teplot, dosahuje však vyšší potivosti a navíc je i energeticky úsporná díky kratší době nahřívání.

Pro domácí využití se nejlépe hodí saunové kabiny, které v bytě nezaberou příliš místa a nepotřebují zdlouhavé vytápění. I tak mají domácí sauny jisté nároky na prostor, konstrukci a umístění, je tedy nutné kontaktovat odborníky a probrat s nimi možnosti půdorysu, rozvodů a nejvhodnější podlahové krytiny. Dražší variantu představuje větší dřevěná stavba, kterou lze umístit na zahradu.

 

Právě se děje

Další zprávy