Domácí pekárna: Zvládne připravit těsto i upéct chleba

Andrea Berniová
3. 10. 2013 14:03
K snídani můžete mít čerstvý, teplý chléb. Stačí vložit suroviny do domácí pekárny
Upečte si chleba sami díky domácí pekárně.
Upečte si chleba sami díky domácí pekárně. | Foto: Aktuálně.cz

Některé potraviny možná kupujeme zbytečně, protože si je můžeme připravit doma sami. Mohou tak být přesně podle našich představ a navíc budeme mít přehled o jejich složení. Příkladem je pečivo. Můžete si upéct chleba ve vlastní kuchyni.

Domácí pekárny umožňují časové nastavení pečicího programu. Stačí večer zvolit čas, kdy má pekárna začít s přípravou pečiva, a ráno už v ní bude čekat čerstvý, teplý chléb.

Je možné koupit různé již připravené směsi pro přípravu pečiva. Pokud má chléb být opravdu domácí, je třeba poprat se i s kompletní přípravou těsta. Na internetu se dá nalézt mnoho receptů na domácí pečivo. Recepty mohou být také přiložené v krabici s pekárnou.

S těstem si pekárna poradí sama

Těsto není potřeba vypracovávat - domácí pekárna si s ním poradí. Základním pravidlem je, že by se do pekárny nejprve měly dostat tekuté ingredience, například mléko, olej, voda, ale i droždí. Mouka, semínka, ořechy a další „suché" suroviny přijdou na řadu později. Pak už stačí jen zvolit ten správný program a čekat, až pekárna připraví těsto, tedy automaticky smísí suroviny, nechá je kontrolovaně vykynout a nakonec upeče. Chléb bude čerstvý, domácí a může být levnější než ten z pekárny.

Výhodou je také možnost přidání oblíbených surovin do těsta. Pokud tedy všem těm chlebům z obchodů zkrátka něco chybí, umožní domácí pekárna právě zkoušení různých receptů a přidávání oblíbených surovin. Je tak možné upéct takový chléb, který v žádné pekárně nemají. Může být třeba i sladký.

Jakou domácí pekárnu vybrat?

Domácí pekárna se skládá především z nádoby s nepřilnavým povrchem, do které se vkládají suroviny a v níž se později také peče. Tvar a velikost upečeného chleba pak závisí právě na tvaru a velikosti pečicí nádoby. Objem této nádoby by měl být jedním z hlavních faktorů při výběru pekárny. Je potřeba se zaměřit také na nabízené pečicí programy. Přístroj může být vybaven jednou či dvěma metlami pro hnětení těsta. Některé pekárny mají i automatický podavač příměsí.

V pekárně nemusíme jen péct. Dá se dobře využít třeba jen k přípravě a zpracování těsta. Některé typy pekáren zvládnou připravit těsto na vánočku, knedlíky, croissanty i pizzu. Ne všechny domácí pekárny se ale specializují pouze na přípravu pečiva z kynutého těsta. Některé se dokážou fázi kynutí vyhnout a pečou tak jen na základě přidání prášku do pečiva.

Domácí pekárna zvládne i přípravu marmelády. Je ale potřeba vybrat takovou, která tento program nabízí.

 

Právě se děje

Další zprávy