Do Česka se dováží čím dál více polského nábytku

Věra Tůmová
17. 5. 2012 9:00
Češi polské zboží nemilují, stále je ale kupují. Do Čech se dováží čím dál víc polského nábytku i stavebnin
Designový "žluťásek" vynikne hlavně v prostoru a ve střídmém interiéru.
Designový "žluťásek" vynikne hlavně v prostoru a ve střídmém interiéru. | Foto: Cosmit

Praha - Polského nábytku i stavebnin se k nám dováží rok od roku víc. Za posledních deset let se tak podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) k nám dovezlo jen nábytku zhruba jednou tolik, co v roce 2002, kdy jeho dovoz činil 3,695 miliardy korun.

Také dovoz kamene, sádry a cementu se za stejnou dobu rapidně zvýšil, a to trojnásobně. Vloni se poprvé dostal přes jednu miliardu korun.

Import výrobků z keramiky, který se nad touto hranicí drží už přinejmenším od roku 2007, se pak za deset let změnil zhruba pětinásobně.

Množství, cena a kvalita

Nejvyšší objem dováženého polského nábytku byl v roce 2007. Od té doby sice stále mírně klesal, pořád se ale držel nad hranicí 6,5 miliard korun.

Obrat zase směrem vzhůru nastal vloni, kdy se dovezl z Polska nábytek za 6,696 miliardy korun. To bylo meziročně už asi o dvě procenta více. Podle Asociace českých nábytkářů (AČN) byl vloni objem tuzemské nábytkářské výroby 35,1 miliardy korun, uvádí Česká tisková kancelář (ČTK).

A právě někteří naši profesionálové z nábytkářského oboru poukazují na nízkou kvalitu polského nábytku. Ten navíc podle tajemníka AČN Tomáše Lukeše konkuruje českým nábytkářským firmám především v segmentu levnějšího nábytku.

V dražších cenových hladinách už takovou konkurenci polský nábytek pro české firmy nepředstavuje, protože nábytek z tuzemské produkce se naopak díky své kvalitě velmi často i vyváží.

„S polským nábytkem to je jako s polskými potravinami. Všechen se navenek tváří kvalitně, a že vyhovuje české legislativě. Opak však bývá pravdou," uvedl pro ČTK tajemník AČN Tomáš Lukeš.

 

 

Právě se děje

Další zprávy