Devastaci i zašlou slávu lázní Kyselka přiblíží výstava

ČTK, ab
9. 5. 2012 16:08
V karlovarském muzeu najdete mnoho z historie lázní
Foto: Ludvík Hradilek

Karlovy Vary, Praha - Výstava o lázních, která nese název Hvězdné nebe nad Kyselkou, má být poctou bývalým lázním Kyselka, které jsou nyní zdevastované, a má na jejich stav upozornit, a vyzvat tak k jejich záchraně. Jde o dosud největší výstavu o těchto lázních. Podrobně dokumentuje dějiny Kyselky a stavebních památek a také doposud neznámého působení slavných architektů. V prostorách Muzea Karlovy Vary bude výstava k vidění do 17. června. Poté ji návštěvníci najdou v prostorách karlovarské Vřídelní kolonády a i v Praze - v Národním technickém muzeu.

Fotografie, láhve i rodokmen rodu Mattoni

Výstava nabídne stovky unikátních historických fotografií, ale také velké množství projektů a trojrozměrných exponátů, tiskoviny, knihy či rytiny. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout například rodokmen rodu Mattoni, etikety, prospekty a reklamní cedule, kameninové a skleněné láhve, knihu návštěvníků pocházející z poloviny 19. století a detaily architektury lázní. Za nejvýznamnější stavbu lázní Kyselka je považován pavilon Ottova pramene. Ten byl vybudován koncem 19. století, a to podle projektu vídeňského architekta.

Projekt revitalizace už existuje

Bývalé lázně Kyselka už dlouho chátrají. Vlastní je firma Karlovarské minerální vody a společnost RSI. Podle Senátu by nyní krajský úřad měl zabezpečit památkově chráněné objekty a spolu s jejich vlastníky připravit projekt na jejich využití. Jeden projekt na revitalizaci bývalých lázní Kyselka už existuje. Usiluje o oživení zóny, chce objektům vrátit funkci. Neměly by podle něj působit jen jako kulisy.

-----------------------------------------------------------------------------------

Navštivte i další památky Karlovarského kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy