Dětský pokoj by se měl měnit spolu s dítětem. Jak?

Andrea Berniová
4. 10. 2012 12:04
Dětský pokoj nemůže zůstat stejný. Jak zařídit pokoj pro batole, malého školáka či teenagera?
Víte, jak zařídit dětský pokoj?
Víte, jak zařídit dětský pokoj? | Foto: Isifa/Thinkstock

Víte, jak správně zařídit dětský pokoj, aby se v něm dítěti dobře spalo, aby si v něm mohlo hrát nebo se v klidu učit? Záleží na tom, pro jak staré dítě pokoj vybavujete.

Pokud jde o batole, na prvním místě je bezpečnost. V pokoji nesmějí být žádné ostré hrany, na které by dítě mohlo upadnout. Velkým nebezpečím jsou zásuvky. Nakupte dostatek plastových krytů a vybavte jimi všechny zásuvky v bytě. Pozor na části nábytku a jiné vybavení, na něž by dítě mohlo vylézt a následně z něj spadnout. Velmi nebezpečné je schodiště, k němuž by se malé dítě nikdy nemělo samo dostat.

Jak má vypadat pokoj školáka?

Pokud vaše dítě začalo (nebo brzy začne) chodit do školy, je potřeba tomu jeho pokoj přizpůsobit. Bez stabilního psacího stolu a kvalitní židle se školák neobejde. 

Židle by měla být polohovací - její výška se dá měnit podle toho, jak dítě roste. Pokud je židle příliš vysoká, bude se dítě nezdravě hrbit. Ke stolu patří zásuvky, kam se dají uložit výkresy, sešity i pastelky.

Velmi důležité je i správné osvětlení nad stolem. Praváci by měli mít lampičku umístěnou na levé straně, leváci na pravé - jinak si budou stínit rukou. Postupem času budete muset vyčlenit více místa na učebnice, sešity, ale také knihy. Pokoj můžete ozvláštnit třeba samolepkami na stěny či nábytek.

Teenager si chce pokoj zařídit podle sebe

A jak má vypadat pokoj teenagera? Zásadní je opět kvalitní psací stůl a židle. Ptejte se ho, jak by si zařízení pokoje představoval: jaká barva stěn by se mu líbila? A co nábytek a doplňky? Pokud to alespoň trochu jde, snažte se jeho nápady realizovat. Jen tak se bude ve vlastním pokoji cítit opravdu dobře.

 

Právě se děje

Další zprávy