Darujte obrazy, které nesou životní příběhy

Ingrid Špátová
7. 11. 2011 10:48
Originální obraz může být i jedinečným a osobním dárkem

Je přirozené snažit se potěšit blízké originálním dárkem, který má stálou hodnotu, je unikátní a vystihuje jedinečnost obdarovaného člověka. Takovým dárkem může být obraz vytvořený umělcem podle fotografie a podle specifických požadavků zákazníka, ať již jde o portrét, olejomalbu či vtipnou karikaturu.

Tento proces je v České republice novinkou, navíc nahrát požadovanou fotografii na web Obrazovice stačí jediným kliknutím myši. Vše ostatní je v rukou mladých a talentovaných umělců z vysokých výtvarných škol. Pro ně je malba podle předlohy více koníčkem než prací.

„Je radost malovat obrazy, které lidé zadávají, aby někoho potěšili," vysvětluje malířka Katarína Klusová, „posílají předlohy, které pro ně symbolizují přátelství nebo lásku. Takové umělecké dílo má pak pozitivní roli. Neexistuje, jen aby překonávalo nějaké hranice, nebo pouze vydělalo peníze. To je cenná skutečnost a dává Obrazovicím ideu."

Nejčastěji si lidé nechávají malovat pro své blízké k narozeninám, Vánocům a životním úspěchům. Stále častější je i věnování obrazů jako svatební dar.

Zakladatel Obrazovic Zdeněk Soukup vysvětluje důvod vzniku projektu: „Od maminky jsem na Vánoce dostal sám sebe namalovaného obyčejnou tužkou. Byl to originál vytvořený jen pro mě a nikdo jiný, už z principu, takový mít nemůže. Jeho jedinečnost spočívá ale také v tom, že si udělala čas, a věnovala kresbě nemalé množství energie."

 

Právě se děje

Další zprávy