Daň z převodu nemovitostí se změní. Tady je přehled

Petr Kučera Petr Kučera
9. 10. 2013 12:45
Senát schválil zákonné opatření vlády. Oproti Kalouskově návrhu ale nemění osobu poplatníka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senát schválil zákonné opatření o dani z nabytí nemovitostí, která má nahradit dosavadní daň z převodu nemovitostí. Ruší například nutnost pořizování znaleckého posudku u staveb pro bydlení a rekreační účely.

Zákonné opatření navržené vládou Jiřího Rusnoka prakticky kopíruje návrh z dílny exministra financí Miroslava Kalouska, který senátoři před měsícem poměrně překvapivě zamítli, přestože jej podpořil i současný ministr (v demisi) Jan Fischer. S jedinou výjimkou týkající se osoby poplatníka.

Senát totiž rozhodl, že na rozdíl od původního Kalouskova návrhu bude daň nadále platit prodávající, nikoliv kupující. Právě kvůli tomu totiž senátoři před měsícem změnu odmítli, Rusnokova vláda tedy sporný bod už do nového návrhu nezařadila.

I po lednu 2014 tedy zůstane pravidlo, že kupující za odvod daně pouze ručí, pokud ji nezaplatí prodávající. Smluvní strany si nicméně nově mohou zvolit, že poplatníkem daně bude nabyvatel.

Přijetí většiny změn do konce letošního roku bylo potřebné kvůli novému občanskému zákoníku. Bez "sladění" legislativy by hrozil nejen chaos, ale zejména daňové výpadky v důsledku mezer v zákoně.

Nový občanský zákoník od ledna 2014 výrazně mění samotné pojetí nemovitých věcí. Stavba, až na několik výjimek, pozbývá charakteru samostatné věci a stává se součástí pozemku. Nový občanský zákoník rozšiřuje pojem nemovitých věcí i na věcná práva k nim, zavádí rovněž zavádí některé nové či staronové právní instituty.

Už bez znaleckého posudku

Schválené zákonné opatření ruší nutnost pořizování znaleckého posudku u staveb pro bydlení a rekreační účely. Finanční úřad má nově vyměřil poplatníkovi daň ve výši tří čtvrtin ceny místně obvyklé. Plátce, který s tím nebude spokojen, si může nechat znalecký posudek zpracovat a platit daň na jeho základě, pokud je pro poplatníka výhodnější. Náklady na pořízení posudku by se navíc nově mohly odečítat ze základu daně.

Od daně bude nadále osvobozena koupě prvního bytu nebo domu. Oproti dosavadní úpravě však nově nebude podmíkou podnikatelská činnost, kterou je výstavba anebo prodej staveb a bytů, na straně převodce.

Sazba daně se oproti současnému stavu nemění - od letoška je čtyřprocentní, o procentní bod vyšší než v minulosti.

Nová úprava také vytváří prostor pro zmenšení rozsahu písemností, jež musí poplatníci k daňovým přiznáním přikládat. Lidé také budou moci nově dodat přílohy pouze ve formě prosté kopie v listinné nebo elektronické podobě.

Finanční úřad nebude vyžadovat předkládání písemností v případech, kdy si může potřebné údaje ověřit bezplatně z informačních systémů veřejné správy. Zpočátku půjde především o písemnosti potvrzující nebo osvědčující zvláštní cenu, například uložené ve sbírce listin obchodního rejstříku. Do budoucna, s postupující elektronizací katastru nemovitostí, lze počítat i se smlouvami, na jejichž podkladě se provádí vklad do katastru nemovitostí).

Co je skutečně neodkladné?

Zákonné opatření může Senát při rozpuštění Poslanecké sněmovny přijímat jen ve věcech, které nesnesou odkladu. Navíc jej musí dodatečně schválit nově zvolení poslanci.

Přestože jsou schválené změny politicky bezkonfliktní, teoreticky hrozí, že jej někdo napadne právě kvůli tomu, že ne všechny body splňují podmínku bezodkladnosti. Tu sice splňují body slaďující legislativu s občanským zákoníkem, nikoliv však například část týkající se zjednodušení administrativy.

Stát loni vybral na dani z převodu 7,7 miliardy korun, o rok dřív to bylo asi o 300 milionů korun méně.

Od přesunu povinnosti z prodávajícího na kupujícího si Kalouskem vedené ministerstvo financí slibovalo mimo jiné vyšší účinnost při výběru daně a její snazší vymahatelnost. „Změna odstraňuje nekomfortní a v řadě případů nebezpečné ručení," uvedl Kalousek už dříve ve sněmovně, kde jeho argumenty podpořil i Fischer.

"Stát si vlastně tuto změnu prosazuje, protože je to pro něj jakoby pohodlnější. Vlastně chce mít lepší podmínky než soukromé osoby z hlediska vymahatelnosti svých pohledávek a neměl by být takto jednostranně upřednostňován," namítá ale senátor ČSSD Jiří Dienstbier. Senátoři nakonec odmítli změnu plátce daně kvůli tomu, že by to znamenalo neúměrnou zátěž pro ty, kdo si dům či byt chtějí pořídit s pomocí hypotéky.

 

Právě se děje

Další zprávy