Co s mravenci v bytě? Pomůže prevence, chemie i skořice

Andrea Berniová
22. 5. 2013 17:00
Mravencům se v bytech a domech líbí, je tam teplo a dostatek potravy
Jak přimět mravence, aby se od vás odstěhovali?
Jak přimět mravence, aby se od vás odstěhovali? | Foto: Aktuálně.cz

Mravenci někdy zabloudí i do domu či bytu. Jak se těchto nevítaných návštěvníků zbavit?

Je možné pozvat si specializovanou firmu, která se o mravence postará, a to pomocí postřiku, granulátu či gelu. Cena za takové služby se může pohybovat i v řádech tisíců korun, podle velikosti plochy, kterou je třeba ošetřit. Hubení mravenců se běžně provádí v domech, bytech, ale i na balkonech a terasách či v kancelářských prostorech.

Zkuste jedovaté granule či gel

Můžete se do boje pustit také sami, a to buď pomocí různých volně prodejných přípravků, anebo „babských rad".

V drogeriích, hobby marketech či hypermarketech je možné vybírat z různých prostředků, které mravence zahubí. Klasikou je sprej na mravence. Ten ale zlikviduje vždy pouze určité množství mravenců. Nelze ho považovat za dlouhodobé řešení. Hodí se především ve chvíli, kdy je potřeba rychle vyhubit větší množství mravenců na jednom místě.

Další možností jsou různé návnady. Mohou to být gely či granule, které se nastraží na mravenčí cestičky, tedy tam, kde se mravenci pohybují nejčastěji.

Prodávají se také "domečky" s návnadou. Pokud se ale po bytě či domě pohybují malé děti, anebo domácí mazlíčci, je potřeba s chemickými prostředky zacházet opatrně, případně se jim raději vyhnout úplně.

Pomůže i skořice nebo pepř

Neznamená to ale, že bez chemie je boj s mravenci prohraný. Existují proti nim účinné prostředky, které má určitě každý v kuchyni. Nejsou nebezpečné, ale mravencům vadí. Je to například skořice, hřebíček, pepř a sůl, máta či prášek do pečiva. Stačí je nastražit na mravenčí cestičky.

Nejlepší je ale prevence - dobře těsnící okna i dveře a síťky proti hmyzu. Potraviny by měly být správně uskladněné, obzvlášť ty sladké.

 

Právě se děje

Další zprávy