Co s bílými stěnami: Malba, tapety, nebo samolepky?

Andrea Berniová
29. 5. 2013 16:30
Proměňte interiér k nepoznání, právě úprava stěn ho může oživit a rozveselit
Barevné stěny interiér rozzáří
Barevné stěny interiér rozzáří | Foto: www.dulux.cz

Co s nudně vypadajícím interiérem? Oživit se dá mnoha způsoby, třeba moderními barevnými dekoracemi. Možná to ale chce větší změnu - tou by mohla být úprava stěn, třeba pomocí malby, tapety či samolepek.

Zkuste doma vymalovat

Malování, to často znamená zdlouhavý proces se spoustou nepořádku. Stačí ale nakoupit speciální fólie a přikrýt jimi nábytek, okna i podlahu. Úklid pak bude mnohem snazší.

Přesahům při malování zabrání krepová lepicí páska, která po sobě na povrchu nezanechá lepidlo. I tak bude malování namáhavé, ale i jedna stěna zvýrazněná zajímavou barvou může interiér proměnit k nepoznání.

A jaké barvy použít? Záleží na vkusu majitele bytu. Všeobecně je ale lepší vybírat odstíny, k nimž není obtížné sehnat vhodné doplňky.

Díky malování může místnost vypadat větší - to když se jedna stěna vymaluje tmavší barvou než ostatní a strop zůstane světlý. Stěny nemusejí být pokryté jen jednolitou vrstvou barvy. Zajímavější bude dekorativní malba. Tu vytvoříte pomocí válečků s různými vzory.

Tapety, nebo samolepky na stěny?

Další možností úpravy stěn jsou tapety. Mohou pokrývat všechny zdi v pokoji, ale také jen jednu, nebo jen její část. Tapety mohou být jednobarevné, ale i vzorované. S výraznými vzory by se to ovšem nemělo přehánět. Existují i omyvatelné tapety - ty se obzvlášť hodí do dětských pokojů. Je možné použít samolepicí tapety. Není nutné je potírat lepidlem a jejich připevňování na stěnu je tak snazší.

Proměnou menšího rozsahu bude přilepení samolepek. Hodí se na stěny i na nábytek. Mohou zobrazovat geometrické tvary, ale i ornamenty, květiny či dětské motivy.

 

Právě se děje

Další zprávy