Co obnáší výměna oken a jak se na ni připravit

Andrea Berniová
24. 5. 2013 12:00
Kvůli starým oknům, která špatně těsní, možná platite za vytápění víc, než je třeba
Nová okna promění celý interiér
Nová okna promění celý interiér | Foto: Isifa/Thinkstock

Stejně jako jiné součásti vybavení domu či bytu, i okna mají svou omezenou životnost. Když začnou vypadat nevzhledně, ale především pokud už dokonale neplní svou funkci, přichází čas na jejich výměnu.

Možná platíte zbytečně za vytápění

Okna by především měla správně těsnit, nesmějí například při dešti propouštět vlhkost, ale hlavně chladný vzduch zvenčí. V objektu se špatně těsnícími okny dochází během zimy ke značným tepelným ztrátám a náklady na vytápění jsou tak zbytečně vysoké. Už to je důvod, proč o výměně oken přemýšlet. Nesou s sebou i výhody lepší tepelné izolace.

Při výběru nových oken a firmy, která je vymění, se vyplatí vsadit na kvalitu a dobře vybírat. Nejlepší je zvolit výrobce, se kterým mají známí dobré zkušenosti. Některé firmy nabízení dodání a vsazení nových oken i likvidaci těch starých.

Výměna oken s sebou často nese i stavební zásahy, proto je před ní potřeba odstranit nábytek z blízkosti oken a vše v místnostech přikrýt fólií. S úklidem pak bude méně starostí. Je rozumné přikrýt i podlahu, nejlépe třeba kartony.

Jak probíhá výměna oken?

Nejprve je nutné odstranit stará okna - vysadit křídla oken, vyjmout jejich rám a demontovat parapet. Když jsou všechny části starých oken odstraněny, přijde na řadu úprava vzniklého otvoru podle parametrů nového okna. Pak následuje usazení nového okna, jeho fixace a ukotvení. Namontuje se také nový parapet. Po zednických úpravách přijdou dokončovací úpravy (pokud jsou potřeba), tedy například sejmutí ochranných fólií ze skel, ale třeba i montáž žaluzií.

Je nutné se s firmou vždy domluvit, jak bude výměna oken probíhat a co všechno zahrnuje - například zda po sobě řemeslníci uklidí. Dalším důležitým faktorem je doba trvání výměny - může trvat třeba jen den, ale i déle, podle počtu oken a náročnosti jejich výměny.

 

Právě se děje

Další zprávy