Co jsou průkazy energetické náročnosti budov?

Andrea Berniová
7. 9. 2012 6:49
Pokud se chystáte kupovat byt či dům, energetický štítek vám pomůže vybrat ten úspornější
Jak poznáte, že je byt úsporný?
Jak poznáte, že je byt úsporný? | Foto: YIT Stavo

Chystáte se kupovat dům či byt? Jde o výraznou investici a je tedy důležité si předem o nemovitosti zajistit dostatek informací. Samozřejmostí je osobní prohlídka.

Zaměřte se na interiér - jak vypadají podlahy a okna? Přemýšlejte, jestli cena nemovitosti není přehnaná, vhledem k tomu, kolik by vás stály nutné rekonstrukce. Díky vlastním pozorovacím schopnostem můžete zjistit, jestli nemovitost stojí za koupi i se všemi náklady, kterým se v budoucnu nevyhnete.

Jak ale poznáte, kolik vás bude stát provoz bytu nebo domu? Bylo by ideální předem zjistit, zda nebudete platit zbytečně moc. V tom vám pomohou průkazy energetické náročnosti budov.

Štítek už znáte z elektrických spotřebičů

Představte si štítek, který uvidíte třeba na ledničce v prodejně elektrických spotřebičů. Podobně vypadá ten, který vám ukáže, jak vysoké budou provozní náklady nemovitosti, o jejíž koupi uvažujete.

Průkaz energetické náročnosti budov vám tedy řekne, nakolik je nemovitost úsporná - zda například kvůli mizernému zateplení či starým oknům nebudete platit zbytečně moc za vytápění. Díky štítku získáte alespoň představu o tom, jak finančně náročná bude údržba nemovitosti z hlediska spotřeby elektrické energie. Štítky vás tak mohou uchránit před koupí levné nemovitosti, za jejíž provoz ale budete platit zbytečně moc.

Štítky mají chránit spotřebitele. Někdy je totiž výhodnější investovat do dražší nemovitosti s velmi nízkými provozními náklady.

Co přesně vám štítek řekne?

Zjistíte, kolik vás bude stát vytápění, také chlazení a ohřev vody, ale i osvětlení. Najdete na něm i roční spotřebu energie nemovitosti a procentuální údaje, které vám prozradí, kolik energie spotřebuje právě vytápění či osvětlení.

Štítek udává písmenné označení, které se pohybuje od A do G podle abecedy. Písmeno A znamená nejúspornější variantu, G tu nejméně úspornou. Od příštího roku už by se veškeré nemovitosti měly prodávat či pronajímat, pouze pokud budou mít tento energetický štítek.

 

Právě se děje

Další zprávy