Co dětem doma hrozí? Hlavně o Vánocích dávejte pozor

Andrea Berniová
20. 12. 2012 16:01
Schodiště, zásuvky ostré hrany. Obzvlášť o Vánocích se ještě přidají hořící svíčky či těžký stromeček
Dopřejte svým dětem bezpečný domov
Dopřejte svým dětem bezpečný domov | Foto: Jan Langer

Pokud máte malé děti, jistě víte, že jim i doma hrozí spousta nebezpečí. Možná nemůžete mít dítě na očích 24 hodin denně. Proto je nejlepší různé hrozby eliminovat. Není to těžké. Stačí, když si uvědomíte, co by vaše dítě mohlo v interiéru ohrozit.

Pozor na schodiště a zásuvky

Bydlíte v patrovém rodinném domě či v mezonetu a máte tedy schodiště? To je pro malé dítě obzvlášť nebezpečné. Seženete různé ohrádky a zábrany, díky kterým se malé děti, které po schodišti ještě neumí chodit, ke schodům nedostanou.

Dalším nebezpečím jsou elektrické zásuvky, nakupte proto dostatek chráničů, díky kterým nebude dítě moci do zásuvek nic strkat. Seženete také silikonové chrániče na ostré rohy - stačí je připevnit třeba na rohy stolu. Pozor na ostré předměty a také na léky či kosmetiku.

Dítě se může spálit o svíčku, nebo na sebe shodit stromek

Na děti je potřeba dávat pozor obzvlášť v období Vánoc. Nikdy nenechávejte zapálenou svíčku bez dozoru a na místě, kam na ně dítě dosáhne. Pokud na stůl pokládáte zapálený adventní věnec, sundejte raději ubrus, aby ho na sebe dítě nestrhlo i s věncem.

Co se týče stromečku, ani sebestabilnější stojánek nemusí stromek udržet, když za něj dítě silou zatáhne a shodí ho na sebe. Proto raději stromek ještě přivažte ke zdi - třeba pomocí háčku a vlasce. Skleněné ozdoby rozhodně neumisťujte nízko. Dítě si s nimi bude chtít hrát, možná je rozbije a může se zranit.

Nebezpečí vašim dětem hrozí i ve chvíli, kdy pečete vánoční cukroví. Možná v tom shonu zapomenete dávat pozor a dítě se vmžiku může spálit o horký plech či formičku na cukroví.

 

Právě se děje

Další zprávy