Co dělat proti mravencům, kteří se k vám nastěhovali?

Andrea Berniová
31. 7. 2012 5:58
Snažte se nedat mravencům důvod k tomu, aby váš domov navštívili. Ale co když je na prevenci pozdě?

Vlezou všude a milují sladké. Obzvlášť v létě z nich můžete být zoufalí. Mravenci. Vždycky si najdou cestičku do vašeho domu či bytu. Hledáte místa, kudy se k vám dostávají, ale často neúspěšně. Jak se mravenců zbavit?

Nejlepší je zajistit, aby se k vám ani nedostali - zásadní je tedy prevence.

Nepusťte mravence k potravinám

Je potřeba potraviny správně skladovat, pečlivě zavírat třeba sklenice s marmeládou či medem, nenechávat v kuchyni otevřené žádné sladké potraviny. Pokud máte v poličce cukr v otevřeném pytlíku, mravence určitě přilákáte. Je lepší podobné potraviny vždy hned přesypat to uzavíratelných nádob.

Pokud budete pečlivě vysávat všechny drobky či krystalky cukru z podlahy, zbavíte se dalšího mravenčího lákadla. Rádi mají i sladké nápoje. Mohly se jim také zalíbit obaly od některých potravin v odpadkovém koši, vynášejte ho proto častěji. Použité nádobí v myčce či ve dřezu je také velkým lákadlem.

Když se zbavíte všeho, co by mravence mohlo lákat, nebudou mít důvod navštívit váš dům či byt, nebo v něm setrvávat.

Jak se jich tedy zbavit?

Když je na prevenci pozdě, je třeba se co nejdřív pustit do boje s tímto hmyzem. Už zmíněných rad využijte, i pokud se k vám mravenci už nastěhovali.

Můžete také zkusit hledat jejich cestičky a pokládat na ně potraviny, jejichž pach jim není příjemný. Jde o aromatické koření, to je třeba skořice či hřebíček.

Jestli máte v kuchyni či jinde dlažbu, zkuste ji několikrát s odstupem pár dní vytřít octovou vodou. Můžete si také vzít na pomoc chemické prostředky. Koupíte i sprej určený speciálně na hubení mravenců.

Když už vám dojdou síly, můžete si objednat specializovanou firmu, která vás mravenců v domě zbaví.

 

Právě se děje

Další zprávy