Co dělat, aby dřevěné zařízení domu vydrželo?

Andrea Berniová
23. 7. 2012 13:23
Dřevo má mnoho nepřátel: vlhkost, plísně, červotoče. Jak je před nimi ochránit?
O dřevěný nábytek je třeba se starat
O dřevěný nábytek je třeba se starat | Foto: Isifa/Thinkstock

Dřevo je dobře vypadající přírodní materiál, který dokáže zútulnit každý interiér. Podléhá ale různým vlivům a ty na něm mohou zanechat nevratné změny. Je proto potřeba se o dřevo starat. Jak už bylo řečeno, jde o přírodní materiál, a ten zkrátka nezůstane stále stejný. Jak to tedy udělat, aby dřevěné zařízení domu vypadalo stále dobře? Jak chránit dřevo?

Pokud není dřevo správně ošetřeno, nemusí vydržet nepříznivé povětrnostní podmínky. Cokoli ze dřeva se může stát domovem červotočů, ale nebezpečná je i plíseň.

Pozor na vlhkost a plíseň

Dřevo může ochránit impregnace. Platí, že dřevu nesvědčí vlhkost, která také bývá příčinou vzniku plísní. V interiéru je proto nutné pravidelně větrat, případně pořídit pohlcovače vlhkosti, nebo uvažovat o hydroizolaci.

Pokud jde o zahradní nábytek, ten by měl být odolnější. Přesto je lepší ho vždy schovávat pod střechu, časem by se na něm mohly objevit následky toho, že byl často ponecháván na dešti. Pomůže, pokud občas dřevěný nábytek obrníte nátěrem.

Dnes jsou oblíbené vodou ředitelné nátěrové hmoty. Na okna či dveře ze dřeva se používají lazury. Dřevo díky nim lépe odolává povětrnostním vlivům.

Červotoč dokáže dřevo zničit

Nábytek z dřevěného masivu je odolný a pevný. Jde sice o větší investici než při pořizování nábytku z lamina, kvalitní dřevěný nábytek toho ale vydrží opravdu hodně. Přesto je nutné se o něj starat a nevystavovat ho vlhkosti.

Velkou hrozbou je napadení červotočem, který dokáže cokoli ze dřeva zcela zničit. Jsou možnosti, jak se červotoče zbavit, ale je potřeba si ho všimnout včas. Prohlížejte proto dřevěný nábytek či stropní trámy a jiné dřevěné části vašeho domu. Pokud objevíte v dřevě malé dírky nebo dřevěný prášek na zemi, je dřevo napadeno.

 

Právě se děje

Další zprávy