Čím nahradit klasické žárovky a podle čeho vybírat?

Andrea Berniová
19. 10. 2012 11:00
Zjistěte, který typ žárovky bude nejlépe vyhovovat vašim požadavkům na rychlost rozsvěcení či spotřebu energie
Úsporná žárovka má nižší spotřebu energie
Úsporná žárovka má nižší spotřebu energie | Foto: Isifa/Thinkstock

Výroba klasických žárovek skončila v celé Evropské unii 1. září tohoto roku. Čím je tento klasický zdroj světla, na který byli všichni zvyklí, možné nahradit? Jaké další žárovky najdete na trhu a co nabízejí?

Úsporné zářivky se rozsvěcují pomaleji

Asi nejznámější jsou úsporné kompaktní zářivky, ty jsou už dlouho všeobecně rozšířené. Nejvíce se hodí tam, kde dlouho svítíte dlouho a nezhasíná se často.

Negativem těchto zářivek může být to, že trvá delší dobu, než se zcela rozsvítí - nemůžete tak počítat s dostačujícím světlem hned po stisknutí vypínače. Některým kompaktním zářivkám navíc vadí časté rozsvěcení a zhasínání - snižuje totiž jejich životnost.

Pokud si ale vyberete kvalitnější zářivku, která využívá funkci předehřívání, nemusí vás tento problém příliš trápit.

Halogenová, anebo LED žárovka?

Pokud chcete, aby žárovka plně svítila hned po stisknutí vypínače, zkuste tu halogenovou. Oproti kompaktním zářivkám mají ale halogenové žárovky větší spotřebu. Umístěte je tedy spíš tam, kde většinou rozsvěcujete na krátkou dobu. Halogenové žárovky se vzhledem i podobou světla asi nejvíce podobají těm klasickým, jejich životnost je ale dvakrát až třikrát delší.

Můžete zkusit LED žárovky, ty jsou nejúspornější a mají nejdelší životnost. Jsou také velmi odolné, nevadí jim otřesy ani chlad. Jako oba předchozí typy žárovek ale mají nevýhodu, tou je v tomto případě vysoká cena.

Na krabičce úsporné žárovky můžete najít energetický štítek. Tam je uvedena energetická třída označená písmeny A-G, přičemž A je nejúspornější. Dále se na štítku dozvíte, jakou životnost žárovka má, jaký je její příkon ve wattech a světelný tok v lumenech.

Při výběru žárovek do jednotlivých místností v bytě uvažujte o výhodách a vlastnostech různých typů.

 

Právě se děje

Další zprávy