Čím budete letos topit? Už raději objednávejte

Andrea Berniová
23. 8. 2012 9:00
Pelety, dřevěné brikety, uhlí, nebo koks? Zajistěte si topivo včas.

Jak doma topíte? Máte kotel na plyn, nebo si interiér vytápíte třeba pomocí topných obrazů? V tom případě se nemusíte starat o shánění topiva. Pokud ale vytápíte (nebo alespoň přitápíte) krbem či krbovými kamny na pevná paliva, rozhodně začněte přemýšlet, čím budete v zimě topit. S blížícím se chladným počasím totiž budou pevná paliva čím dál dražší.

Dřevo je obnovitelným zdrojem energie

Můžete topit dřevem. Palivové dřevo dnes seženete snadno, jeho prodejem se zabývá mnoho firem. Můžete vybírat z různých typů dřeva, z listnatých (tvrdé dřevo) či jehličnatých stromů. Někde vám dřevo naštípou do požadované délky. Topení dřevem je ekologicky šetrné, navíc jde o obnovitelný zdroj energie. Nevýhodou dřeva je, že prohoří poměrně rychle, a i když do krbu či krbových kamen večer naskládáte několik kusů dřeva, možná nevydrží žhnout do rána.

Zkuste dřevěné brikety či pelety

S tím by mohly pomoci dřevěné brikety. Jsou vyrobeny ze slisovaných dřevěných hoblin a pilin. Brikety často mívají tvar válečků, mohou ale být i hranaté. Právě díky slisování vydrží dřevěné brikety hořet dlouho. Dokážou navíc, na rozdíl od dřeva, udržet poměrně stabilní teplotu. Můžete také topit dřevěnými peletami. Ty jsou též vyráběny z dřevěných pilin. Připomínají granule. Neobsahují žádná umělá pojiva, takže jejich spalování je šetrné k životnímu prostředí.

Topit můžete samozřejmě také uhlím. Další možností je koks. Ať už se rozhodnete pro jakékoli z pevných paliv, už začněte vybírat vhodnou firmu a palivo objednejte. Budete tak mít jistotu, že včas dorazí, a navíc některé firmy s palivy s blížící se zimou zdražují.

 

Právě se děje

Další zprávy