Cigaretový zápach. Jak ho dostat z interiéru?

Andrea Berniová
21. 3. 2012 1:23
Zbavit domov zápachu z cigaret není jednoduché. Nabízíme několik tipů, jak to zkusit
V České republice každý den zemře na nemoci související s kouřením 50 lidí, ročně je to 18 tisíc Čechů, kteří umírají v souvislosti s kouřením.
V České republice každý den zemře na nemoci související s kouřením 50 lidí, ročně je to 18 tisíc Čechů, kteří umírají v souvislosti s kouřením. | Foto: Aktuálně.cz

Interiér, v němž se kuřák oddává své závislosti, se neomylně pozná podle zápachu, který ulpí na předmětech v místnostech. Sám kuřák často tento zápach nevnímá, ale například návštěva si ho všimne spolehlivě. Jak se zbavit zápachu z cigaretového kouře? Není to vůbec snadné. Závěsy a záclony můžete vyprat, někdy i potah sedačky, pokud je snímatelný. To se ale nedá provést se všemi předměty v domě či bytě.

Co se zápachem?

Pokud se chcete zápachu cigaret v interiéru zbavit, samozřejmě by se v něm již dál nemělo kouřit, jinak je veškerá snaha zbytečná. Základem úspěchu je časté a pravidelné větrání. Můžete použít spreje či osvěžovače vzduchu. Ty ale často zápach jen překryjí různými typy více či méně snesitelných vůni, které později vyprchají. Navíc po smísení zápachu z cigaret s vůní osvěžovače může být výsledek ještě méně snesitelný.

Zkuste zapálit svíčku. Její plamen totiž dokáže spálit některé chemické sloučeniny, které cigaretový zápach způsobují. Také pokojové rostliny pomohou. Dokážou totiž pohlcovat škodliviny. Pro krátkodobé řešení (například právě pokud čekáte návštěvu) můžete použít sprej přímo označený jako pohlcovač pachu. Cigaretový kouř ale později ze sedačky pravděpodobně ucítíte dál.

Nechte nábytek vyčistit

Asi nejefektivnějším a také dlouhodobým řešením je nechat nábytek vyčistit. Existují specializované firmy, které vyčistí čalouněný nábytek, ale třeba i koberce. Další možností je zapůjčit si čisticí stroj a pustit se do práce. Cigaretový zápach se ale může držet i ve stěnách. V tom případě pomůže nová omítka nebo alespoň malba.

 

Právě se děje

Další zprávy