Chytrý dům má svým majitelům zajistit komfort

Andrea Berniová
17. 4. 2013 8:00
Inteligentní vytápění, elektroinstalace, osvětlení i spotřebiče. To vše patří k chytrému domu
Co všechno umí chytrý neboli inteligentní dům?
Co všechno umí chytrý neboli inteligentní dům? | Foto: Konhefr

Co umí chytrý dům? Vše je v něm přizpůsobeno přání a životnímu stylu jeho obyvatel. Dům svým majitelům šetří čas i peníze, snaží se jim usnadnit a zpříjemnit život různými způsoby.

Jedním z nich může být inteligentní elektroinstalace. Díky ní lze zajistit spolupráci jednotlivých systémů, tím pádem je jejich ovládání snazší a příjemnější. Vše je propojeno tak, aby komfort obyvatel domu byl co nejvyšší.

Chytré je vytápění i výroba elektřiny

V chytrém domě nemůže chybět chytré vytápění. To je takové, které efektivně vyhřeje celý dům a jeho činnost je možné snadno ovládat z jednoho místa - například pomocí termostatu.

To ale není vše. Pro chytrý dům je typická i alternativní výroba elektřiny, tedy například pomocí solárních panelů. Vytápění pak může zajistit tepelné čerpadlo.

Střešní okno se zavře samo, když prší

I osvětlení může být chytré. To když je úsporné, nabízí například funkci stmívání, anebo pokud světlo reaguje na pohyb. I žaluzie a rolety mohou být automatické, stejně jako střešní okna.

Není pak nic snazšího než stisknout tlačítko na dálkovém ovládání a rolety se samy stáhnou, střešní okna se zavřou. Je ale také možné nastavit čas, kdy se mají rolety stáhnout během dne. Střešní okna zase mohou mít senzor, který při začínajícím dešti zajistí jejich zavření.

A jak vypadá vstup do chytrého domu? Opět jde o co největší komfort obyvatel, takže žádné hledání klíčů v tašce. Stačí během vteřiny zvolit správný číselný kód, anebo přiložit magnetickou kartu.

O tom, zda bude dům inteligentní, je potřeba přemýšlet už před započetím stavby. Mnoho firem nabízí konkrétně stavbu chytrého domu. Stačí si jen vybrat, jaké funkce by měl nabízet.

 

Právě se děje

Další zprávy