Chytré domy jsou úsporné. Co ještě umí?

Andrea Berniová
20. 8. 2012 10:33
Jaké výhody přinášejí inteligentní budovy? Mohou vám usnadnit život
I fotovoltaické panely patří k výbavě chytrého domu
I fotovoltaické panely patří k výbavě chytrého domu | Foto: CZEHPO

Chytré telefony už pravděpodobně znáte. Slyšeli jste ale někdy o chytrých budovách? Ty dokážou zkvalitnit a zefektivnit váš každodenní život v domácnosti. Zároveň pomůžete životnímu prostředí. Co se tedy řadí mezi vybavení tak zvaných inteligentních budov? Jsou to například chytré spotřebiče.

Třeba chytrá lednice toho umí hodně. Dokáže udržet potraviny déle čerstvé, a to díky tomu, že sama reguluje teplotu a vlhkost a udržuje stejnou teplotu ve všech policích. Také omezí nepříjemný pach jídla - díky vzduchovému filtru. Můžete mít o chytrý robotický vysavač.

Všechny inteligentní spotřebiče nabízejí znatelnou úsporu energie.

Buďte energeticky nezávislí

Chytrý dům si také dokáže s lecčím vystačit sám a okolí téměř nepotřebuje - to platí hlavně u zdrojů elektrické energie. K inteligentnímu domu tak patří alternativní způsoby výroby elektřiny - například pomocí solárních panelů. Jejich pořizovací cena je vysoká, ale nezávislost na energetických firmách za to určitě stojí. Můžete si doma „vyrábět" i teplo. Získáte ho díky tepelnému čerpadlu. To také není levné. Záleží na tom, jak moc si ceníte nezávislosti vlastního bydlení.

Oceníte automatiku a úsporu energie

Inteligentní dům je úsporný. Jeho vybavení vám pomáhá zamezit plýtvání energií a teplem. Pokud si pořídíte propracovanější a „chytřejší" vytápění, úspory se projeví. Třeba když v zimě otevřete okno, intenzita vytápění se automaticky sníží. Oceníte i programovatelné ovládání světel.

V rámci šetření energií jsou samozřejmostí úsporné žárovky. A svítit se u vás může, i když nejste doma - světla se mohou spínat v různých místnostech a různých časech, aby se zdálo, že dům není opuštěný. Tím můžete zmást případné zloděje.

 

Právě se děje

Další zprávy