Chytrá lednice: potraviny déle čerstvé a úspora energie

Andrea Berniová
2. 7. 2012 8:11
Možná vlastníte chytrý telefon. A už jste slyšeli o chytré chladničce?
S chytrou lednicí zůstanou vaše potraviny déle čerstvé
S chytrou lednicí zůstanou vaše potraviny déle čerstvé | Foto: Isifa/Thinkstock

Co vám vadí na vaší současné chladničce? Může to být výrazný pach jídla, rosení stěny lednice, plísně, vysoká spotřeba energie nebo rozdílná teplota v různých částech chladničky. Musíte kvůli ní ukládat určitý typ potravin stále na stejné místo. S moderní chytrou lednicí můžete na podobné starosti zapomenout.

Důležitá je čerstvost potravin

Chytrá chladnička vám především pomůže udržet potraviny déle čerstvé, což obzvlášť v parných dnech určitě oceníte. A jaké jsou tedy ty „chytré" funkce? Lednička například dokáže sama regulovat teplotu a vlhkost a také omezit nepříjemný pach jídla. Pokud například v lednici uchováváte aromatický sýr nebo salám, znáte ten nepříjemný pocit, kdy třeba i zákusky uchovávané v ledničce jsou cítit právě těmito potravinami.

Ať aromatické potraviny zabalíte sebelépe, nemůžete se pachu zbavit? Pak určitě oceníte vzduchový filtr, který dokáže pachy minimalizovat. Právě chytrá lednička ho může mít. Ne každá chytrá lednice nabízí veškeré funkce. Proto se při jejím vybírání dobře informujte u prodejce.

Úspora energie a žádná plíseň

Tato lednička také dokáže udržet stejnou teplotu ve všech policích. Vzduch v nich totiž cirkuluje, což by mělo zabránit rosení zadní stěny lednice. To značně omezuje riziko vzniku plísní, které jsou pro lidské zdraví škodlivé. U chytrých chladniček také bývá samozřejmostí tichý chod a úspora energie.

To může umožnit mimo jiné i LED osvětlení lednice, které spotřebuje minimum energie. Pokud ale pořízení chytré lednice neplánujete, a přesto chcete snížit spotřebu energie, zkuste alespoň lednici otevírat méně a na kratší dobu a nedávejte do ní jídlo ještě teplé.

 

Právě se děje

Další zprávy