Chcete v zimě ušetřit peníze za topení? Zateplujte

Andrea Berniová
1. 8. 2012 8:58
Díky zateplení se chlad do vašeho domu nedostane tak snadno

Už teď přemýšlíte o tom, jak to udělat, abyste letošní zimu konečně platili za topení méně? Můžete nechat vyměnit okna. Starými a netěsnícími okny se do místností v zimě dostává hodně chladu, i když si to nemusíte uvědomovat.

Nová plastová okna budou dobře těsnit. Nepustí dovnitř chlad a ven teplo. Jen nezapomínejte pravidelně větrat, abyste u sebe doma nevytvářeli ideální prostředí pro plísně. Chlad ovšem přichází nejen okny, ale i stěnami. Proto pokud chcete opravdu efektivní ochranu před zimou, nechte si dům zateplit.

Aby se zateplení v budoucnu nevyplatilo, musely by výrazně klesnout ceny tepla, což není pravděpodobné.

Co je dobré vědět?

Do zateplení fasády budete muset hodně investovat. Zaplatíte ale za stálé řešení, které vám pomůže dlouhodobě snižovat výdaje za vytápění domu. Nechte si ale od odborníka doporučit typ a sílu izolačního materiálu. Důležitý je proto energetický audit. Ten vám napoví, jak moc máte dům zateplit, do jaké míry je to ještě efektivní.

Pokud chcete, aby se zateplování obešlo bez problémů, potřebujete pro tento typ rekonstrukce projektovou dokumentaci. Důležité je technické posouzení stavu domu. Vyplatí se totiž provést veškeré nutné opravy ještě před zateplením.

Kvalita je velmi důležitá

Pečlivě vybírejte firmu, která dodá materiál a provede zateplení. Je lepší svěřit tento úkol osvědčené firmě, i když o něco dražší, než později litovat, protože zateplení bylo provedeno nekvalitně.

Se zateplením nejen ušetříte za vytápění, ale budete se doma v zimě cítit lépe. Už nebudete muset volit mezi pohodou v teple a tím pádem vysokým účtem za topení, anebo naopak ušetřenými penězi, za které ale „zaplatíte" ne zrovna příjemným pobytem v chladu.

 

Právě se děje

Další zprávy