Chcete ušetřit za topení? Nezapomeňte zateplit střechu

Andrea Berniová
26. 9. 2012 12:00
Střechou uniká velké množství tepla. Zabránit tomu můžete výběrem vhodného způsobu zateplení

Chystáte se rekonstruovat podkroví a plánujete v něm vytvořit ložnice? Pak byste neměli zapomenout na zateplení střechy. Fasádu jste možná kvůli úsporám tepla už zateplili. Střecha si ale také zaslouží lepší izolaci.

Podkrovní obytné prostory mají jedinečnou atmosféru, jsou útulné a mohou vypadat opravdu dobře. Obzvlášť pokud vyberete ta správná střešní okna. Proč tedy prostoru pod střechou nevyužít?

Nenechte teplo unikat střechou

Teplo zpravidla stoupá vzhůru. Pokud nebude střecha dostatečně zateplená, teplo bude z vašeho domu rychle unikat právě přes ni. Co s tím? Střechu můžete zateplit různými způsoby a materiály.

Zkuste třeba kamennou vlnu. Ta má mnoho výhod: v zimě udrží v interiéru teplo, v létě ho naopak střechou nepropustí tolik - díky tomu ušetříte za klimatizaci. Kamenná vlna je navíc nehořlavá a kromě tepelné izolace nabízí i dobré akusticky izolační vlastnosti. Další výhodou je její šetrnost k životnímu prostředí.

Zkuste foukanou izolaci

Pokud má vaše střecha atypický tvar, nebo je špatně dostupná, dá se použít foukaná izolace. Můžete si vybrat mezi foukaným polystyrenem, celulózou či minerálem. Výhodou suchého nanášení foukané izolace je, že při její aplikaci není potřeba sundávat horní střešní plášť.

Izolaci ale nepodceňujte ani tehdy, když má váš dům plochou střechu. I tou samozřejmě uniká hodně tepla, pokud není zateplená.

Raději vyberte dražší materiál, který ale bude kvalitní a nabídne velmi dobré izolační vlastnosti. Pokud budete chtít ušetřit a koupíte levnější materiál, možná tak snížíte kvalitu zateplení - teplo bude unikat do okolí a vy za vytápění příliš neušetříte.

 

Právě se děje

Další zprávy