Chcete půdní byt? Nejprve zjistěte, jaké má vlastnosti

Andrea Berniová
16. 10. 2013 15:32
Podkrovní byt nabízí romantický interiér a krásný výhled. Jaké má nevýhody?
Atmosféra půdních bytů je nenapodobitelná.
Atmosféra půdních bytů je nenapodobitelná. | Foto: dombkova.cz

Půdní byt nabízí jedinečnou atmosféru. Má svá specifika i nevýhody, přesto jsou podkrovní byty stále atraktivní a žádané.

Ke koupi či pronajmutí půdního bytu láká především jeho vzhled. Šikmé stropy, útulně vypadající místnosti, střešní okna a někdy i trámy, krásný výhled, to vše činí interiér podkrovního bytu výjimečným.

Střecha může propustit teplo i vodu

Právě blízkost střechy ale zároveň patří k nevýhodám. Pokud začne do domu zatékat, majitelé či nájemníci půdního bytu to okamžitě pocítí. Také se jich nejvíce dotkne případná oprava střechy. Pokud byl jako střešní krytina použit například plech, může nastat problém s jeho nepříliš dobrými akusticky izolačními vlastnostmi.

Velké množství tepla uniká z domu střechou, teplý vzduch totiž stoupá vzhůru. Pokud není střecha dostatečně zateplená, snadno přes ni uniká teplo do okolí. Náklady na vytápění se tak zbytečně zvyšují.

Dalším slabým článkem jsou střešní okna. Vypadají sice luxusně a dobře dotvářejí atmosféru celého bytu, ale musejí být kvalitní a také správně zabudovaná. Střešní okna jsou neustále vystavována nepřízni počasí. Pokud nejsou dostatečně odolná a jejich usazení není precizně provedené, mohou propouštět chlad a také vlhkost.

Budete potřebovat nábytek na míru

Zařizování půdního bytu nemusí být snadné. Je potřeba počítat s šikmými a nízkými stropy. Umístit pod ně například vysokou skříň, psací stůl či postel bývá někdy nemožné.

Řešením úložných prostor by mohly být vestavěné skříně, které se dají vyrobit na míru a mohou se šikmým stropům přizpůsobit. Prostor podkrovního bytu se ale nedá využít tak, jak jsme zvyklí u klasických bytů. Možná bude potřeba prostor také opticky zvětšit.

V létě může teplota v půdních bytech dosahovat vysokých hodnot. Teplo se dostává dovnitř nejen samotnou střechou, která je slunci vystavena, ale také střešními okny. Čím větší střešní okna jsou, tím více bude atmosféra v bytě připomínat skleník. Řešením je klimatizace a také dostatečné stínění.

Půdní byty k pronájmu či prodeji mívají různou velikost. Může jít o dvě malé místnosti, ale také o prostorný byt. I ten se ale kvůli šikmému stropu může zdát menší, než ve skutečnosti je. Právě sklonu stropu bychom si při výběru půdního bytu měli všímat.

 

Právě se děje

Další zprávy