Chcete prostorný interiér? Přemýšlejte o mezonetu

Andrea Berniová
20. 11. 2012 12:02
Mezonet nabízí výhody domu i bytu: spoustu prostoru jako v domě, ale zároveň méně starostí s udržováním
Mezonetový byt je velmi prostorný
Mezonetový byt je velmi prostorný | Foto: Úvaly Hostín

Možná se vám nelíbí v malém panelákovém bytě. Chtěli byste prostorné dvoupatrové bydlení s moderním schodištěm a nádherným zábradlím? Pak se poohlédněte po rodinném domě. Pokud se ale chcete vyhnout všem starostem spojeným s udržováním rodinného domu - střechy, fasády, okapů a také zahrady, existuje řešení i pro vás: mezonet.

Byt, který uvnitř vypadá jako rodinný dům

Mezonet, to je vlastně dvoupatrový byt. Dalo by se říct, že jde spojení dvou bytů nad sebou. Přináší výhody domu i bytu: nabízí spoustu místa a můžete si vybrat schodiště a zábradlí podle vašich představ. Mezonety uvnitř opravdu připomínají rodinný dům, jen s tím rozdílem, že vás nečeká tolik práce s jeho udržováním.

Můžete si mezonet vytvořit sami

Byty mezonetového typu dnes koupíte už takto upravené, tedy dvoupatrové. Pokud ale už vlastníte klasický byt, líbí se vám jeho dispozice a nechcete se nikam stěhovat, neznamená to, že se s mezonetem musíte rozloučit. Zkuste vyjednat nákup bytu nad vámi nebo pod vámi. Pokud se to podaří a pokud získáte povolení, můžete si dvoupatrový byt vytvořit sami.

Jaké schodiště vybrat?

Můžete si konečně vybrat schodiště i zábradlí, které interiér vhodně dotvoří a dodá mu nádech luxusu. Schodiště vybírejte podle svého vkusu a podle budoucího zařízení interiéru. Pro klasický až starožitný interiér se určitě bude hodit celodřevěné schodiště. Moderní byt naopak nejlépe doplní schodiště s kovovými prvky a skleněným zábradlím.

Rozložení místností je jen na vás - můžete bourat a přestavovat příčky. Asi nejvhodnější je ze spodního bytu vytvořit „společenskou část" - tedy zařídit zde kuchyni, jídelnu a obývací pokoj. V patře by pak měla být „odpočinková část": ložnice a dětské pokoje.

 

Právě se děje

Další zprávy