Chcete přírodní podlahu? Pořiďte si marmoleum

Andrea Berniová
29. 2. 2012 11:32
Umělá podlaha vás nebaví? Pořiďte si jinou, z přírodních materiálů

Marmoleum, to je kvalitní podlaha skládající se z přírodních materiálů: lněného oleje, dřevité nebo korkové moučky, vápence, pryskyřice, juty a přírodních pigmentů. Jedná se tedy o zcela přírodní produkt, který je biologický odbouratelný a ekologický, protože neškodí životnímu prostředí.

Lněný olej je nejdůležitější surovinou, získává se lisováním lněných zrn. Díky dřevité moučce, která na sebe váže pigmenty, se marmoleum může pyšnit zajímavými a stálými barvami. Pryskyřice působí jako přírodní pojivo. Pro alergiky a astmatiky je toto linoleum velmi vhodné, protože neobsahuje chemické produkty.

Marmoleum s vámi bude až půl století

Marmoleum je pevné a odolné. Může vydržet až padesát let. Jeho likvidace je ekologická: může se rozložit na kompostu nebo spálit bez zbytečného zatížení životního prostředí. Z různých barevných typů marmolea se dají vytvořit pestré obrazce, protože se prodává nejen v roli, ale i v jednotlivých čtvrecích. Co se týče čištění, nejvhodnější je suchá údržba, tedy prachový mop. V případě většího znečištění se dá použít i vlhký mop. Existují i speciální řady tohoto linolea, které mají určité funkce. Můžete si tak pořídit antistatické linoleum, ale také akustické nebo sportovní.

Vinylová podlaha vydrží skoro všechno

Podobnou odolností jako marmoleum vynikají i vinylové podlahy. Ty jsou opravdu odolné, navíc jsou vhodné k podlahovému vytápění, protože mají nízký tepelný odpor. Neškodí jí voda ani vlhkost a její údržba je snadná. Spodní vrstva podlahy je zvukotěšná. Vrchní vrstvu podlahy tvoří folie, na kterou je natištěn vzor. Můžete si vybrat z různých dekorů, vaše podlaha tak může vypadat jako kov, kámen nebo dřevo.

 

Právě se děje

Další zprávy