Chcete novou podlahu? Máte z čeho vybírat

Andrea Berniová
17. 8. 2012 7:33
Má být odolná a dobře izolovat? Chcete raději přírodní, anebo syntetickou? A jak má vypadat?

Uvažujete o nové podlaze a nevíte, jaký typ vybrat? Důležité je zvážit, co od ní očekáváte a také jak by měla vypadat, aby korespondovala se zařízením vašeho interiéru. Musí dobře tepelně a akusticky izolovat? Má být odolná?  Chcete podlahu z přírodních, anebo syntetických materiálů? Mezi ty přírodní se řadí například dřevěná podlaha, také marmoleum, korková nebo kožená podlaha. A jaké jsou jejich výhody? Pokud se zajímáte o životní prostředí, oceníte právě to, že jsou vyrobené z přírodních materiálů, které se posléze snáze rozloží.

Podlaha může být i z korku, nebo z kůže

Marmoleum se skládá z lněného oleje, dřevité nebo korkové moučky, také z vápence, pryskyřice a juty. Pro vytváření různých barevných variací se používají přírodní pigmenty. Jde o pevnou a odolnou podlahu. Když doslouží, může se rozložit na kompostu nebo spálit, aniž by zatížila životní prostředí.

Můžete mít podlahu z recyklované kůže, která je samozřejmě zcela přírodní. Výhodou je i její zvuková a tepelná izolace. Korková podlaha také velmi dobře izoluje a opět se jedná pouze o přírodní materiál. Korek, jak ho známe, to je vlastně kůra z korkového dubu, jejíž získávání ale tomuto stromu neškodí.

Lino, nebo laminát?

Co se týče syntetických podlah, můžete mít třeba laminátovou podlahu, anebo také linoleum. Laminátové podlahy dokážou svým vzhledem napodobit dřevo, dokonce mívají i prohlubně a póry. Linoleum možná považujete za nepříliš vkusný materiál minulé éry. Dnes ale může také připomínat dřevěnou podlahu. Navíc je odolné, levné, dobře se udržuje a zvládne vysokou zátěž. Můžete mít i keramickou dlažbu. Ta ale bývá v zimě nepříjemně studená - pokud tedy nemáte podlahové topení.

 

Právě se děje

Další zprávy