Chaty a chalupy se před létem prodávají o sto šest

Věra Tůmová
7. 5. 2013 17:45
Nízké ceny nemovitostí a sazeb hypoték lákají Čechy i k nákupu rekreačního bydlení
PAVEL HEJTMÁNEK Rekreační chata Bartošovice
PAVEL HEJTMÁNEK Rekreační chata Bartošovice | Foto: Nadace dřevo pro život

Praha - Řada Čechů nejspíš letos hodlá trávit dovolenou hlavně v tuzemsku. Dva měsíce před začátkem letních prázdnin se totiž u nás zase hojně nakupují chaty a chalupy. Letos se jich ale asi prodá, podle zpráv z největších realitních kanceláří, podstatně více než v předchozích letech.

„Počet prodaných nemovitostí vzrostl v tomto segmentu oproti minulému roku o více jak 15 procent. Kdo nestihnul využít příležitost výhodného nákupu chaty či chalupy v minulém roce, činí tak nyní," potvrzuje zvýšení prodejů chat a chalup například Milan Zavadil z M&M Reality.

Podle výkonného ředitele největší domácí realitní sítě RE/MAX Hanuše Němečka ale sezóna rekreačních nemovitostí teprve začíná. „Poptávka se dramaticky zvýšila v dubnu a od té doby každým dnem roste. Jen pro ilustraci, meziměsíční nárůst poptávky březen x duben je 51 procent," konstatuje Němeček.

Chaty teď kupují i váhaví kupci

Za masivním nakupováním rekreačních nemovitostí nicméně podle expertů stojí hned několik faktorů. Jednak se na zvýšeném zájmu výrazně podílí nízká cena nemovitostí i příznivé úroky na hypotečních úvěrech, které podle Zavadila lákají i váhavé kupce.

Prohlédněte si roubené domy, které se dnes u nás staví ve fotogalerii Jak vypadají moderní roubenky vlevo vedle článku.

Dále to je nejspíš způsobeno i dlouhou zimou, která zpomalila zájem o reality obecně. „Nyní s rychlým nástupem jara trh extrémně ožil a neustále se zvyšující počet rezervací i počet samostatných poptávek to dokládá," říká Hanuš Němeček.

Nejzajímavější chalupářské lokality

Podle expertů z realitní sítě RE/MAX se nyní nejvíce prodávají objekty v rekreačních oblastech Jihočeského kraje, který následují Střední Čechy a Jihomoravský kraj.

M&M Reality zase registruje největší poptávku v oblíbených horských oblastech. Lidé nejvíce poptávají rekreační nemovitosti právě v lokalitách, jako jsou například Jeseníky či Krkonoše a zde pak populární Špindlerův mlýn. Nezaostává ani Šumava, Vysočina či vybrané části Beskyd.

„Čechy přitom nejvíce zajímají starší nemovitosti, které jsou především levnější než novostavby či apartmány a také působí více venkovsky, tudíž do rázu panenské krajiny dobře zapadají," dodává Miloš Zavadil.

Podle něj se nyní také nejvíce zájemců o koupi chaty či chalupy objevuje mezi mladými páry věkově nad 30 let, kteří založili rodinu a chtějí se mít s dětmi kam uchýlit za odpočinkem. „Tito lidé již zpravidla mají nějakým způsobem vyřešené vlastní bydlení, a proto si mohou dovolit řešit nemovitost k rekreaci," podotýká Zavadil.

Kupují se ale nejen domy…

Zajímavý je podle realitního makléře Pavla Hassmana z RE/MAX ale nyní také fakt, že kromě chat a chalup teď zásadním způsobem roste poptávka i po samostatných zahradách tedy bez obyvatelné nemovitosti. Příkladem jsou Severní Čechy, kde zájem o tyto nemovitosti v posledním měsíci výrazně roste.

Vyšší poptávka je ovšem v současnosti i po zahrádkách v koloniích, které se v minulých letech nijak zásadní oblibě netěšily. „Pro mnoho lidí jde o možnost relaxovat a odpočinout si po týdnu v práci. Přibývají rovněž lidé, kteří hledají možnost pěstovat si vlastní zeleninu. Tento trend je navíc určitě na vzestupu, ať už je způsoben kvalitou či cenou zeleniny a ovoce v obchodech nebo případně dalšími faktory," domnívá se Hassman.

 

Právě se děje

Další zprávy