Cesta architekta Tojo Itó k Pritzker Prize 2013

Věra Tůmová
28. 3. 2013 22:00
Japonský architekt získal prestižní světové ocenění za nadčasové stavby
Matsumoto Performing Arts Centre, 2000-2004, Matsumoto-shi, Nagano, Japonsko Architekt: Toyo Ito, Toyo Ito & Associates Architects   
Matsumoto Performing Arts Centre, 2000-2004, Matsumoto-shi, Nagano, Japonsko Architekt: Toyo Ito, Toyo Ito & Associates Architects   | Foto: Hiroshi Ueda

New York - Tojo Itó se stal letošním laureátem nejprestižnějšího světového architektonického ocenění Pritzker Prize 2013. O vítězství jednasedmdesátiletého architekta rozhodlo tajné hlasování sedmičlenné poroty věhlasných architektů. Itó se tím tak stal již šestým japonským architektem, který tuto cenu od roku 1979, kdy se uděluje, získal.

Touha vymanit se z omezení současné společnosti, minimalistický přístup a odvaha pustit se i do zcela neuvěřitelných tvarů staveb. To vše charakterizuje celoživotní tvorbu Tojo Itó. A právě za kreativitu a nadčasovost jej podle agentury Reuters ocenila i odborná porota.

Touha bořit hranice

Architektura je dnes podle tohoto japonského architekta svázána mnoha konvencemi a omezeními.

„Při vytváření architektonických návrhů jsem měl celý život na mysli, že by mělo být možné realizovat příjemnější prostory a prostranství, jestliže se pokusíme od těchto různých omezení alespoň částečně osvobodit," popisuje čerstvý držitel Pritzkerovy ceny a dále pokračuje: „Paradoxně ale ihned po dokončení jedné stavby si vždy sám velmi zřetelně a bolestivě uvědomím vlastní nedokonalosti a omezení a to mi dodává energii pro další stavbu, abych to mohl ještě více změnit."

Je to tak podle něj prý nekončící proces, který by se měl takto opakovat i do budoucna. „A díky tomu nikdy nebudu mít svůj ustálený architektonický rukopis a nikdy nebudu se svými stavbami plně spokojen," poznamenává Tojo Itó.

Prohlédněte si sérii nejslavnějších staveb, které navrhl Tojo Itó od 70.let 20.století do současnosti ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Po celou svou kariéru byl Tojo Itó schopen vytvářet díla, která v sobě slučovala inovativní koncept s neuvěřitelnými a znamenitými budovami.

„Jeho mimořádné architektonické projekty vznikají už přes 40 let a zahrnují knihovny, domy, parky, divadla, obchody, kancelářské budovy a pavilony. U každého projektu se přitom Tojo Itó pokoušel posouvat možnosti a hranice architektury. Je to profesionál a jedinečný talent, který je celoživotně pohlcen procesem objevování, a který přichází s hledáním možností každé jednotlivé zakázky a místa," osvětluje názor poroty Pritzkerovy ceny její stávající předseda lord Peter Palumbo.

Nejslavnější stavby

Už v počátcích své kariéry Itó podle agentury ČTK vynikal malými nápaditými projekty, mezi něž patří například dům White U, který v roce 1976 postavil pro svou sestru. Stavba, jež symbolizovala návrat z mrakodrapů k životu blíže k zemi, v sobě skrývala dvě dlouhé chodby, z nichž jedna vedla k pokoji architektovy sestry a druhá k místnosti její dcery.

K dalším stavbám, které letošního laureáta proslavily, náleží knihovna Sendai realizovaná v Miyagi v Japonsku v roce 2001. Ve svém hodnocení se právě o této budově zmínila i porota Pritzkerovy ceny, podle níž není proměnlivý koncept budovy omezen hranicemi moderní architektury. Sám Itó o svém umění tvrdí, že se "minimalistickou taktikou snaží vymazat konvenční smysl".

Pritzkerovu cenu založil v roce 1979 americký podnikatel Jay A. Pritzker se svou manželkou. Ocenění, které je určeno pouze žijícím architektům, vloni získal čínský architekt Wang Šu. S cenou, která představuje bronzovou medaili, je spojena i finanční odměna ve výši 100 tisíc dolarů (téměř dva miliony korun).

 

Právě se děje

Další zprávy