Česká komora architektů: potřebujeme kvalitní stavby

ČTK, ab
2. 1. 2013 15:46
Podle České komory architektů byl uplynulý rok průlomový. Výběrová řízení by ale mohla být průhlednější
Česká republika potřebuje kvalitnější stavby
Česká republika potřebuje kvalitnější stavby | Foto: YIT Stavo

Podle České komory architektů (ČKA) byl rok 2012 pro tuzemskou architekturu průlomový. Za uplynulý rok se totiž vypsalo nejvíce architektonických soutěží od vzniku samostatné České republiky a také od vzniku komory.

Investoři by si měli vybírat zpracovatele podle kvality

Celkem bylo v minulém roce vyhlášeno třicet architektonických soutěží a také čtyři soutěžní přehlídky, které se řídily regulérními pravidly a podmínkami. Je to pozitivní trend, který komora vítá. Pokud bude pokračovat i nadále, budou si investoři vybírat zpracovatele projektů hlavně podle kvality a také transparentněji než nyní. To by České republice mělo zajistit především více kvalitních staveb.

Výběrová řízení, která nyní probíhají podle zákona o veřejných zakázkách, jsou podle předsedy ČKA Josefa Panny problematická. Rozhoduje tu totiž cena zakázky - zpracovatelé si často vyberou tu nejnižší, a to na úkor kvality. Česká komora architektů společně s odborníky usiluje o propagaci termínu bezpečná cena. To je taková cena projektu, která dokáže zajistit kvalitní stavbu.

Příliš levný projekt může ohrozit kvalitu stavby

Výběrové řízení na projekt stavby či na urbanistický plán by mělo být vypsáno za účelem určení kvalitního a optimálního návrhu řešení za odpovídající cenu. Když dá investor přednost velmi levnému, ale nedostatečnému projektu, může snadno dojít k ohrožení kvality stavby. To může prodražit její následný provoz.

Podle architektů by se měly vytvářet konkrétní legislativní, etické i fyzické podmínky. Jen tak je možné zajistit, aby vznikaly kvalitní stavby. Proto se také ČKA podílela na přípravách novely stavebního zákona, která byla v minulém roce přijata.

Česká komora architektů je zodpovědná za profesionální, etický a odborný výkon profese architektů v České republice. Od založení komory uplynulo již dvacet let.

 

Právě se děje

Další zprávy