Češi si pořizují kvůli úsporám už raději i kamna

Věra Tůmová
5. 9. 2012 16:15
Náklady na vytápění rostou, a tak čím dál víc Čechů řeší, jak je snížit
Kvůli zataveným dodávkám plynu začala řada lidí i v Maďarsku topit dřevem
Kvůli zataveným dodávkám plynu začala řada lidí i v Maďarsku topit dřevem | Foto: Reuters

Praha - Kamna se v Česku prodávají v poslední době čím dál více. Prodeje se již několik let neustále zvyšují. Tvrdí to alespoň obchodníci a zástupci obchodních řetězců specializujících se na věci pro kutily a na zahradu.

"Prodeje kamen rostou již několik let po sobě. Letos počítáme s prodejem 6000 až 7000 kamen. Jen v srpnu jsme jich prodali rekordních 2653. Tolik kamen před pár lety znamenalo celoroční prodeje," uvedl pro ČTK například mluvčí sítě prodejen se zahradní technikou a bazény Mountfield David Jirušek.

Hlavním důvodem rostoucích prodejů kamen je podle obchodníků patrně snaha Čechů ušetřit náklady na vytápění. Ty se totiž každým rokem zvyšují.

Kamna mají už i nové domy

Nová kamna ovšem v českých domácnostech nejsou hlavním zdrojem vytápění. Nejčastěji se využívají jen jako další doplňkový zdroj tepla. Podle tiskové agentury ČTK zvyšuje poptávku po kamnech jednak výstavba nových rodinných domků a dále pak i snaha českých domácností optimalizovat náklady na vytápění právě v době rostoucích cen energií.

Ušetřit na rostoucích nákladech za vytápění začíná být nejspíš pro řadu domácností prioritou. Lidé se tak mnohdy začínají zase vracet k vytápění dřevem. To totiž vychází výhodněji než například vytápění přímotopy, elektřinou i plynem. Poptávka po kotlích na tuhá paliva na druhou stranu ale v Česku podle statistik klesá.

Podle údajů Asociace podniků topenářské techniky jejich prodej v loňském roce meziročně klesl o 14 procent na zhruba 33 tisíc. Podle zprávy ČTK to souvisí mimo jiné také s ukončením dotací na úspory energie z programu Zelená úsporám.

V neposlední řadě se na rostoucích prodejích podílí i fakt, že nové modely kamen jsou podstatně designově zajímavější než ty dřívější, a lze je tak snadněji zakomponovat do interiéru. Podle Jiruška není také problém instalovat kamna i do nízkoenergetického domu.

Statistikové spočítali v domácnostech i kamna

Kamna jako hlavní zdroj tepla využívá v Česku podle posledního sčítání lidu více jak 432 tisíc bytů. To je přibližně 11 procent ze všech bytů. Jen za poslední desetiletí se pak počet těch, kdo využívají k vytápění dřevo, rapidně zvýšil na více jak 293 tisíc. Vytápění uhlím v domácnostech naopak kleslo o 40 procent na stávajících zhruba 346 tisíc domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy