Češi platí za plyn víc než Francouzi či Britové

ČTK ČTK
9. 9. 2013 16:48
Naopak cena elektřiny pro domácnosti je v ČR nižší než ve většině evropských států.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - České domácnosti platí za plyn víc než francouzské či britské. V celoevropském srovnání patří Česko co do cen plynu mezi dražší země.

Naopak cena elektřiny pro domácnosti je v Česku nižší než ve většině evropských států a ČR patří v tomto ohledu mezi deset nejlevnějších zemí Evropské unie.

Vyplývá to z nejnovějších údajů Evropského energetického portálu (EEP).

Podle údajů EEP platí české domácnosti za megawatthodinu zemního plynu průměrně 59,34 eura (1530 korun). To řadí Česko na jedenácté místo z 34 zemí EU, jejichž údaje EEP zveřejnil. Plyn stojí v česku zhruba polovinu proti Švédsku, kde je cena nejvyšší, a naopak více než dvojnásobek toho, kolik platí domácnosti v nejlevnějším Rumunsku.

Ceny plynu v Česku jsou nejvyšší ze států visegradské skupiny a jen o dvě eura za megawatthodinu zaostávají za cenami v Německu. Levnější plyn než Češi mají například Francouzi, Britové a Irové.

U elektřiny je podle EEP situace opačná. Česko se s cenou 150,71 eura (3900 korun) za megawatthodinu elektřiny řadí na šestnáctou příčku mezi 24 sledovanými státy. V nejdražším Dánsku jsou ceny proti českým zhruba dvojnásobné, v nejlevnějším Bulharsku platí domácnosti dvě třetiny toho, co v Česku.

České domácnosti podle EEP platí za elektřinu méně než domácnosti v sousedních zemích s výjimkou Polska. Přesto však Češi mají dražší elektřinu než francouzské domácnosti, které za proud platí nejméně ze států západní Evropy.


 

Právě se děje

Další zprávy