Červotoč zničí váš nábytek. Zabraňte mu v tom včas

Andrea Berniová
24. 10. 2012 14:53
Larvy červotoče vytvářejí chodbičky ve dřevě a tím ho ničí. Poznejte červotoče včas a zakročte
Nenechte si červotočem zničit nábytek
Nenechte si červotočem zničit nábytek | Foto: Residence Visage

Skládá se velká část vybavení vaší domácnosti ze dřeva? Jde o přírodní materiál a je tedy potřeba se o něj správně starat. Impregnace dřevo ochrání. Nesvědčí mu vlhkost - ta může zavinit i vznik plísní. Nábytek z dřevěného masivu je synonymem odolnosti - jen tak se nezničí ani nerozklíží. Je tu ale jedna věc, která dokáže dřevěný nábytek zničit: červotoč.

Jak poznáte, že váš nábytek napadl červotoč?

Larvy červotoče vytvářejí v dřevěném zařízení domu chodbičky a narušují tak strukturu dřeva. Tento škůdce napadá kromě nábytku také dřevěné trámy, ale i dřevěné stěny, například na chalupě. Pokud si ve dřevě všimnete malých dírek, nejspíš si červotoč pochutnává i na vašem nábytku.

Za úplného ticha červotoče možná uslyšíte. Jak cestuje dřevem, ozývá se zvláštní chroupavý zvuk. A pokud se z dřevěného zařízení vašeho interiéru navíc sype jemný prášek, příčina je bohužel jasná.

Nejlepší je prevence. Pokud kupujete jednotlivé kusy nábytku v bazaru, vždy je dobře prohlédněte. Právě z nich by se červotoč mohl dostat i do dalšího dřevěného zařízení domu. Čas od času si pozorně prohlédněte i nábytek, který už doma máte. Čím dřív o červotočovi budete vědět, tím rychleji se ho můžete zbavit a nábytek utrpí menší škody.

Dokážete se červotoče zbavit?

Co když jste tedy objevili známé dírky ve dřevě? Proti červotočovi musíte zasáhnout hned. Jinak bude váš nábytek pomalu ničit zevnitř, dokud se nerozpadne. Můžete použít chemické přípravky, které by larvy červotoče měly zahubit.

Další možností je podrobit dřevo gama záření. To má schopnost rozehřívat vše, co obsahuje vodu. Dřevu neublíží, protože je vyschlé. Larvy červotoče ale vodu obsahují.

 

Právě se děje

Další zprávy