Červenec na zahradě: zavlažujte a dejte si maliny

Andrea Berniová
29. 6. 2012 14:05
Vaše zahrada potřebuje dostatek vody a kypřit půdu
Nejlépe chutnají maliny z vlastní zahrádky
Nejlépe chutnají maliny z vlastní zahrádky | Foto: Jiří Mevald

Během června jste si mohli pochutnávat na vlastnoručně vypěstovaných jahodách a také na třešních. Třešně vydrží ještě počátkem července, navíc už dozrává více malin, budete sklízet i višně, ale i angrešt a rybíz.

Ve druhé půlce července dozrají rajčata a okurky, sklízet můžete i hrášek. Ve skleníku či fóliovníku nezapomínejte větrat, obzvlášť horké letní dny jsou pro rostliny rizikové.

Dostatečně zavlažujte

Pokud máte na zahradě vodní jezírko, je potřeba v něm doplňovat vodu, obzvlášť když se během horkých letních dnů pomalu odpařuje. Neměli byste ale vypouštět celé jezírko a plnit ho novou vodou - vodní rostliny (například lekníny, které nyní kvetou), by tuto změnu nemusely dobře snášet.

Zavlažování je v tomto měsíci kvůli rostoucí teplotě vzduchu čím dál důležitější. Nezapomínejte proto zalévat záhony a také trávník, aby vaši zahradu místo zeleného koberce nepokrývala vyschlá stébla.

Trávník také pravidelně sekejte, jen tak zůstane hustý. I ovocné stromy je potřeba více zalévat. Plody, které ze stromů spadnou, je vždy nutné co nejdříve sebrat, aby nevznikalo prostředí příznivé pro škůdce. Nezapomínejte také zalévat rostliny v truhlících a závěsných nádobách.

Kypření půdy je důležité

Stále kvetou růže, ale také kopretiny, muškáty, levandule nebo lilie. Pokud chcete, aby vám již odkvétající trvalky znovu vykvetly, je potřeba včas odstraňovat suché květy. Pomůže i hnojení.

Cibulky tulipánu a narcisů vyrýpněte ze země a uložte. Na podzim je pak znovu zasadíte do záhonu. Nezapomínejte kypřit půdu - v záhonech i u ovocných stromů.

--------------------------------------------------------------------------------

Vše, co potřebuje vaše zahrada.

 

Právě se děje

Další zprávy