Červen na zahradě: pochutnáte si na jahodách i třešních

Andrea Berniová
31. 5. 2012 14:47
Během června dozrávají některé druhy ovoce a zeleniny
Jahody pěstované na plastové fólii
Jahody pěstované na plastové fólii | Foto: Aktuálně.cz

Během května kvetly ovocné a okrasné stromy či keře, mohla se sázet vinná réva, rajčata nebo okurky. V červnu se péče o zahradu neobejde bez intenzivního zavlažování. Použít můžete zahradní hadici s rozprašovačem, pomocí které zahradu každý večer zalijete.

Pokud ale například odjíždíte pryč a nemáte nikoho, kdo by zahradu zaléval, zkuste automatické zavlažování. Můžete u něj nastavit čas spuštění. Obdélníkové nebo rotační zavlažovače pak vaše rostliny či trávník zahrnou vláhou.

Pozor na škůdce

Co se týče sklizně, v červnu dozrávají maliny, rybíz, jahody a třešně. Otrhejte třešně a rybíz včas, než si na nich pochutnají ptáci. Pokud z ovocných stromů opadávají nezralé plody, odstraňujte je hned. Jinak hrozí, že se ve vaší zahradě rozšíří škůdci. Na ty je potřeba dávat si stále pozor. Kontrolujte proto ovocné stromy. Pokud je to nutné, ošetřete je postřiky proti škůdcům.

Dejte si vlastní mrkev a salát

Pochutnat si už můžete na vypěstovaném salátu nebo mrkvi, které ta z obchodu určitě nemůže v chuti konkurovat. Stejně tak rajčatům, která vám ve skleníku dozrají. Kvetou růže a pivoňky, také kosatce či kopretiny. Květinám odstraňujte odkvetlé části. Nezapomeňte na živý plot - je potřeba ho pravidelně zastřihávat, aby zhoustl. Stejně tak je potřeba pravidelně sekat trávník, jinak začne řídnout.

Stále je potřeba likvidovat plevel - nejen v trávníku, ale i v záhonech. Nenechte ho vyrůst, bude prát živiny a světlo rostlinám, které na zahradě mít chcete. Plevele se můžete zbavit jeho vytrháváním i s kořínky nebo si můžete pomoci pesticidy. Koncem června z půdy vyjměte cibulky narcisů a tulipánů.

--------------------------------------------------------------------------------

Zavlažování vaší zahrady.

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy