Ceny starších bytů na západě Čech klesají

ČTK, ab
12. 4. 2012 23:22
V poslední době je větší zájem o pronájem než o koupi bytu
Foto: MGH Consult

Karlovarský kraj - Ceny starších bytů se v Karlovarském kraji za poslední dva roky snížily, průměrně šly ceny dolů o 19 procent. V roce 2009 jste mohli koupit starší standardní byt o rozloze 68 metrů čtverečních asi za 1,2 milionu korun. Koncem loňského roku byla už jeho cena asi milion korun. Tyto údaje přinesl Institut regionálních informací. V Karlovarském kraji jsou u realitních kanceláří k mání desítky bytů - například v Sokolově nebo v Ostrově. Díky tomu jejich ceny dále klesají.

Nejhůř jsou na tom Kraslice

Cena starších bytů poklesla asi na všech místech v kraji. Největší rozdíl v cenách od roku 2009 byl v obci Kraslice, a to právě 19 procent. Tam jsou také nyní nejlevnější byty, stejně tak v Aši. Přímo v Karlových Varech poklesly ceny o 15 procent, v Mariánských Lázních to bylo 14 procent. V lázeňských městech, především v Karlových Varech, jsou ale byty stále nejdražší, i přes pokles cen. O byty tam navíc není příliš velký zájem.

Pronájem je žádanější

Možnou příčinou poklesu zájmu o koupi starších bytů může být rostoucí obliba nájemního bydlení. To začíná být atraktivnější pro mladé lidi s nižšími příjmy, ale i pro lidi s vyššími platy, kteří na sebe z nějakého důvodu nechtějí vzít závazek hypotéky. Nákup bytu a jeho následné pronajímání se tedy stává výnosnou investicí.

Jak se určuje cena bytu?

Ceny bytů všeobecně jsou závislé na různých faktorech. Například záleží na lokalitě - byt blízko centra města bude dražší než byt v okrajové části města a se špatnou dopravní dostupností. Důležitá je samozřejmě i velikost bytu, jeho stav a vybavení a také to, zda je byt prodáván přes realitní kancelář, která si účtuje provize.

 

Právě se děje

Další zprávy