Ceny nemovitostí se asi jen tak nerozhýbou

Věra Tůmová
8. 2. 2012 10:15
Český rezidenční trh je relativně nasycený. Oživení závisí i na rozvoji komerčního nájemního bydlení
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Trh s rezidenčními nemovitostmi v Česku se zatím stále nehýbe z místa. A to jak z hlediska cen, tak i poptávky. Vyplývá to z aktuální studie společnosti Deloitte.

„Letošní rok bude ve znamení převahy nabídky nad poptávkou. Stagnovat budou ceny nemovitostí, vyjma stavebních pozemků. Pokles cen očekáváme především u starších, zejména nezrekonstruovaných bytů panelového typu, bytů a projektů v dopravně hůře dostupných a nedostatečně sociálně vybavených lokalitách," popisuje Diana Rádl Rogerová, ze společnosti Deloitte. 

 

I nadále lze za dlouhodobě udržitelný růst podle Rádl Rogerové možné považovat roční přírůstek ceny bytu o dvě až tři procenta nad výší inflace.

Oživení rezidenčního trhu podmiňují experti Deloitte pozitivním makroekonomickým vývojem a návratem důvěry a stability do segmentu střední třídy obyvatelstva.

K rozhýbání trhu by mohl ale také přispět rozvoj komerčního nájemního bydlení, pokud by se stalo běžnou alternativou k vlastnickému a případně i sociálnímu bydlení. Podle expertů z Deloitte totiž stále platí, že investice do komerčního bydlení představuje z dlouhodobého hlediska stabilní a bezpečný výnos.

„Rezidenční trh nachází podporu především v prozatímním slibném vývoji hypotečního trhu, v klesajících cenách stavebních prací a materiálů a hledání nových konceptů. Mezi ně patří především renesance družstevního bydlení, rozvoj komerčního nájemního bydlení, snaha o odlišení se - segmentové (seniorní nebo studentské bydlení), kvalitativní či dispoziční," poznamenává Filip Endal, manažer pro oblast nemovitostí ze společnosti Deloitte.

Český rezidenční trh lze podle expertů Deloitte považovat za relativně nasycený. Česká republika navíc v počtu bytů na 1000 obyvatel překračuje evropský průměr o necelá tři procenta.

„V porovnání s ostatními zeměmi, zejména se západní Evropou, patříme k evropským státům s poměrně nízkými spotřebitelskými výdaji na bydlení," konstatuje Diana Rádl Rogerová. Na opravu a údržbu bytů však Češi dávají téměř nejméně v Evropě. Tyto výdaje u nás tvoří jen 19 procent celoevropského průměru.

Jak se bydlí ve vlastním jinde

Bydlení ve vlastním bytě či domě je typické asi nejvíce pro země Východní Evropy. Podíl vlastnického bydlení je zde nejvyšší. Současně je tato oblast ale i nejvíce zatížená hypotečními úvěry. 

Výjimku v Západní Evropě pak tvoří Velká Británie a Španělsko, kde existuje také vysoký podíl vlastnického bydlení.

Naopak v Německu, Dánsku, Rakousku a Francii hraje významnou roli nájemní bydlení, sociální i komerční.

Počet vlastněných bytů na 1000 obyvatel Německa je navíc o 81 nižší než v dalších evropských zemích. V Německu je tak celkově podíl vlastnického bydlení nejnižší z celé Evropy. Součastně je zde i nejnižší podíl vlastníků, kteří si na bydlení museli půjčit.

Důležitou součástí rezidenčního trhu v Česku, Polsku, Finsku a Slovensku je pak bydlení v družstevních bytech. I to ale lze podle expertů považovat za určitý typ vlastnického bydlení.

Staví se stále méně

Poptávka po nových bytech způsobila v posledních letech také snížení počtu nově zahájené výstavby. V roce 2010 se podle studie Deloitte začalo stavět 28 135 bytů, což je nejméně od roku 1997.
 
Nejvíce bytů bylo zahájeno v rodinných domech, a to 16 611, což představuje necelých 60 procent všech nově zahájených bytů. V bytových domech se v roce 2010 začalo stavět 5 798 bytů. Naopak nejméně bytů bylo zahájeno formou úprav stávajících nebytových prostor (497 bytů) a v domovech pro seniory.

Za první pololetí 2011 se tak u nás začalo stavět více než 14 tisíc bytů, z nichž 58,8 procenta tvořily byty v rodinných domech. Dlouhodobě nejvyšší intenzita bytové výstavby je ale podle Endala v Praze a Středočeském kraji.

V roce 2010 tak intenzita bytové výstavby dosáhla hodnoty 3,46 dokončených bytů na 1000 obyvatel oproti roku 2009, kdy bylo v celorepublikovém průměru dosaženo 3,66 dokončených bytů na 1000 obyvatel. V 1. pololetí 2011 byl v České republice dokončen 1 byt na 1000 obyvatel, což představuje pokles téměř o 75 procent oproti roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy