Cenu domu nejlépe určí odhadce, pomůže ale i internet

td
12. 1. 2012 4:07
Za profesionální odhad ceny domu si připlatíte, existují však i levnější řešení
Secesní vila nacházející se v malebném prostředí v části obce Město Albrechtice. Secesní dvoupodlažní vila byla postavena při východním okraji parku Nového zámku rodinou Brunerových počátkem 20. století a je též nazývána jako zámeček či Nový zámek. V suterénu objektu se nachází kompletně zrekonstruovaná bytová jednotka o výměře 170 m², která je připravena k okamžitému použití. K vile náleží další samostatné budovy a to, objekt se šesti garážemi, zrekonstruovaná stodola o rozměrech 10x27 m, která je určena pro úschovu zahradní a dopravní techniku, dále krytý bazén (před dokončením), skleník a přilehlá okrasná zahrada. Nabízejí RK Sting a RK Evropa
Secesní vila nacházející se v malebném prostředí v části obce Město Albrechtice. Secesní dvoupodlažní vila byla postavena při východním okraji parku Nového zámku rodinou Brunerových počátkem 20. století a je též nazývána jako zámeček či Nový zámek. V suterénu objektu se nachází kompletně zrekonstruovaná bytová jednotka o výměře 170 m², která je připravena k okamžitému použití. K vile náleží další samostatné budovy a to, objekt se šesti garážemi, zrekonstruovaná stodola o rozměrech 10x27 m, která je určena pro úschovu zahradní a dopravní techniku, dále krytý bazén (před dokončením), skleník a přilehlá okrasná zahrada. Nabízejí RK Sting a RK Evropa | Foto: RK Evropa, RK Sting

Nesprávný odhad ceny nemovitosti patří mezi největší chyby, které se objevují při prodeji realit. Většinou je na vině sám prodejce, který se příliš spoléhá na svou objektivitu, a tak se cena ve výsledku liší až o desítky procent. Přitom existuje hned několik jednoduchých možností, jak poměrně přesně stanovit hodnotu bytu či domu. Stačí jen obětovat chvíli času, který se však vrátí při úspěšném prodeji.

Nejspolehlivější variantou je přizvání odborného odhadce, za jeho služby se však platí několik tisíc korun. Nabízí však také jistotu, že cena je stanovena podle aktuálního dění na trhu a nehrozí nebezpečí skrytých vad, kterých by si prodejce jinak nevšiml. Mnohem levněji pak vyjde online odhad, který se tvoří na základě podrobného dotazníku o vaší nemovitosti. Za něj zaplatíte zhruba sto korun. Internet nabízí také další cenné informace, stačí si vyhledat cenové mapy čerpající z dat statistického úřadu a vyvodit z nich přibližnou cenu domu.

Pomoc určitě neodmítne ani přizvaný makléř z vámi vybrané realitní kanceláře. Nejjednodušším postupem odhadu hodnoty je potom srovnávací metody, kdy se oceňování řídí nabídkou nemovitostí s podobnou dispozicí, polohou a typem. Ne vždy je ale k dispozici adekvátní srovnání, navíc se těžko hledá záruka, že konkrétní nabídka je zhodnocena správně. K ceně lze totiž připsat i výhody jako jsou zelené plochy v okolí nebo příjemný výhled z okna, uškodí naopak nejnižší patro domu či absence sklepa.

 

Právě se děje

Další zprávy