Central Group pomůže malým developerům s financováním

Věra Tůmová
10. 3. 2012 8:00
Developerům, kteří měli kvůli krizi problém rozjet projekty, se blýská na lepší časy
Rezidence Prague Towers
Rezidence Prague Towers | Foto: Central Group

Praha - Nový finanční program pro pomoc menším developerským firmám je na světě. Na největším světovém realitním veletrhu Mipim ve francouzském Cannes jej představil největší český rezidenční developer Central Group.

Pro menší pražské developery, kteří měli v uplynulých letech kvůli krizi problém získat úvěr na financování svých projektů, se tak nyní rýsují nové možnosti pro realizaci původních plánů.

Pro budoucí spolupráci s Central Group bude nyní  developerům stačit vlastnit pozemek v hlavním městě s vydaným územním rozhodnutím nebo stavebním povolením. Vedle toho už pak podle šéfa společnosti Central Group Dušana Kunovského nemusí mít takový developer už žádné další vlastní finanční zdroje a ani nemusí dokládat předprodeje.

Banky zpřísnily

V uplynulých letech se některé menší rezidenční projekty v Praze zpozdily s výstavbou nebo ani vůbec nezahájily. Od vypuknutí hospodářské recese ve druhé polovině 2008 totiž začalo být bankovní financování pro nové developerské projekty velice omezené.

Počet bank, které byly a jsou v současnosti ochotné financovat developerské rezidenční projekty, je také velmi limitovaný.

Tyto banky navíc podle vyjádření expertů vyžadují značné vlastní finanční zdroje developera a zároveň vysoké předprodeje, tedy smlouvy uzavřené s klienty ještě předtím, než je jasné, jestli se objekt vůbec bude stavět. Takovéto striktní podmínky fakticky znemožňují realizaci takových projektů.

Společnost Central Group jako největší developer ani menší projekty sama nerealizuje. Pro letošní rok zatím počítá pro nové akvizice s částkou 900 milionů korun. A nad rámec této částky nyní vyčlenila dalších 500 milionů korun právě na společné podniky s menšími developery.

„Naše volné kapitálové zdroje jsme se rozhodli rozdělit z větší části na další akvizice pozemků pro naše vlastní střední a větší bytové projekty a z menší části pak na spolupráci s menšími developery," vysvětluje Dušan Kunovský. „Menším projektům se většinou sami nevěnujeme, protože je to pro nás s ohledem na naše zaměření a režii finančně ne příliš vhodné. Pro jejich rozvoj jsme však schopni menším developerům nyní poskytnout financování a naši komplexní podporu a know-how," dodává.

Parametry spolupráce

Financování pro menší developery poskytuje Central Group pro projekty do 70 bytů a s finančním objemem realizace do 150 milionů korun na objekt. Od zahájení čerpání pak musí poskytnuté finanční prostředky developer vrátit do dvou let.

Vedle financování poskytne Central Group menším developerům také poradenství a supervizi, zejména stavební dozor zajišťující vysokou kvalitu realizace. Vlastně se podle Kunovského jedná o poskytnutí komplexní podpory a celého know-how úspěšného rezidenčního developmentu.

Každý spolupracující developer má nicméně podle vyjádření zástupců Central Group stále plnou volnost v marketingu a prodeji bytů ve svém projektu. Tím také může ovlivňovat rychlost prodejů i úroveň svého zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy