Central Group nezdraží rodinné domy kvůli vyšší DPH

Ekonomika Ekonomika
28. 1. 2014 20:00
Developerská společnost vrátila do prodeje domy, které na konci roku stáhla z nabídky
Central Group - rodinný dům v Pitkovicích
Central Group - rodinný dům v Pitkovicích | Foto: Central Group

Praha - Developerská společnost Central Group vrátila do prodeje rodinné domy, které na konci roku stáhla z nabídky kvůli nejasnostem ohledně daně z přidané hodnoty. Oznámila to mluvčí firmy Martina Pavlisová.

Od letošního 1. ledna se platí 21% sazba daně z přidané hodnoty také u pozemků pod novými stavbami. Změna vyplynula z nového občanského zákoníku.

U bytů se navýšení kvůli nové DPH na pozemcích, které činilo průměrně 3,1 procenta z ceny, promítne do ceníků v plné výši. U rodinných domů vzal Central Group toto navýšení na sebe a ponechal tedy stejné ceny jako před koncem roku.

„Navýšení cen rodinných domů v některých případech až o 400 tisíc korun není z obchodního hlediska možné," vysvětluje obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner. Firma ponechá původní cenu i přesto, že se tím podle Vajnera dostane již na zcela minimální zisk.

V průběhu příštích měsíců ovšem navýšení cen domů společnost nevylučuje. „Z našich statistik vyplývá, že se poptávka po rodinných domech zvyšuje s tím, jak pokračuje výstavba a dokončené rodinné domy se prodávají nejlépe. Pokud se takto poptávka bude vyvíjet i nyní, nevylučujeme, že od jara domy zdražíme," dodává Vajner.

Central Group nyní nabízí dvě lokality nových rodinných domů. Jedná se o projekt Májovková v Praze 10 - Pitkovicích a Pražskou čtvrť v Brandýse u Prahy.

Central Group je jedním z lídrů tuzemského bytového trhu, staví hlavně v Praze a okolí. Předloni společnost prodala celkem 1309 bytů, díky čemuž zvýšila čistý zisk na rekordních 888,6 milionu korun. Za 19 let působení na developerském trhu firma dokončila 124 rezidenčních lokalit a prodala přes 10 tisíc nových bytů, domů a parcel.

 

Právě se děje

Další zprávy