Central Group chystá expanzi do ciziny, mění strukturu

ČTK ČTK
22. 2. 2012 19:20
Jednu z největších firem na trhu znovu stoprocentně ovládne Dušan Kunovský
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předního tuzemského stavitele bytů Central Group znovu stoprocentně ovládne podnikatel Dušan Kunovský. Získá zpět desetinu akcií firmy, které před čtyřmi lety prodal švýcarské společnosti Global Property Capital.

"Skupinu také kvůli chystané expanzi do zahraničí nově zastřeší holdingová firma se sídlem na Kypru," sdělila Veronika Ježková z Central Group.

Server E15.cz uvedl, že Global Property Capital je podle švýcarského obchodního rejstříku v likvidaci.

Novou holdingovou firmou celé skupiny bude nově založená společnost Central Group Development International se sídlem na Kypru, kterou bude Kunovský vlastnit a plně ovládat, uvedla firma. "Skupina hledá obchodní příležitosti v zahraničí, zejména na Slovensku, v Rusku a dalších zemích východní Evropy," oznámila společnost.

Servisní zázemí pro dcery

Transformaci Central Group, kterou kromě mateřské společnosti tvoří více než 30 dceřiných společností a také investiční fond, připravuje kvůli zjednodušení kapitálové struktury. Central Group, jako původní mateřská společnost celé skupiny, se během letoška přemění na servisní zázemí pro své dceřiné společnosti a investiční fond.

"Jako taková už sama nebude rozvíjet své vlastní developerské projekty. Ty budou rozvíjeny jednotlivými dceřinými společnostmi a investičním fondem. Tato struktura bude výrazně přehlednější pro řízení i projektové financování," uvedla firma.

Hlavním těžištěm činnosti skupiny však zatím nadále bude Česká republika, oznámila v tiskové zprávě. "V České republice bude samozřejmě Central Group hradit daně i nadále," dodala. Proces transformace připravuje pro Central Group auditorská a poradenská společnost BDO.

Téměř dvacetiletá historie

Vstup zahraničního investora oznámil developer v červnu 2008. Za desetiprocentní podíl podle Central Group zaplatil Global Property Capital v přepočtu miliardu korun. Central Group upsal pro Global Property Capital nové cenné papíry, uvedl tehdejší výkonný ředitel developera Aleš Novotný.

Central Group je jedním z lídrů tuzemského bytového trhu, staví hlavně v Praze a okolí. Kunovský firmu založil v roce 1994 a působí v ní jako předseda představenstva.

Firma ve středu uvedla, že má nyní více než třetinový podíl na trhu nového bydlení v Praze a jako největší rezidenční developer v Česku za 18 let svého působení prodala více než 9000 nových bytů, domů a parcel.

Loni Central Group prodala 1216 nových bytů, domů a parcel, což byl meziroční nárůst zhruba o 30 procent. Letos chce stavitel zahájit prodej 940 nových bytů a rodinných domů, oznámil už v lednu. Největší konkurencí firmy jsou společnosti Finep, Ekospol a Skanska.

 

Právě se děje

Další zprávy