Byty v Česku dál zlevňují, ceny domů a pozemků rostou

Věra Tůmová
25. 4. 2012 13:50
Investice do pozemků se vyplatí, těch kvalitních stále ubývá
Jsou věci, na kterých se šetřit nevyplatí a potom naopak ty, které přímo volají po tom dělat je levně. Toto zamyšlení nás společně dovedlo k několika rozhodnutím. Například upustit od plastových oken a zainvestovat do oken hliníkových, nebo realizovat odolný keramický obklad na obvodovém plášti a současně maximálně slevnit náklady na stavbu garáže, která je koncipovaná jako lehký, nevytápěný objekt z jednokomorového polykarbonátu.
Jsou věci, na kterých se šetřit nevyplatí a potom naopak ty, které přímo volají po tom dělat je levně. Toto zamyšlení nás společně dovedlo k několika rozhodnutím. Například upustit od plastových oken a zainvestovat do oken hliníkových, nebo realizovat odolný keramický obklad na obvodovém plášti a současně maximálně slevnit náklady na stavbu garáže, která je koncipovaná jako lehký, nevytápěný objekt z jednokomorového polykarbonátu. | Foto: Archiv PROJEKTSTUDIO

O HB Indexu

Index vývoje cen nemovitostí v ČR je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB Index sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu tak vstupuje řada údajů získaných z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky. Na přípravě indexu spolupracují i experti Akademie věd ČR.

PrahaCeny bytů v České republice v prvním čtvrtletí nadále nepatrně klesaly, naopak u rodinných domů stále mírně rostly. Radost může mít ten, kdo investoval do pozemků - jejich ceny stabilně rostou.

Vyplývá to HB Indexu, který na základě reálných odhadů tržních cen nemovitostí pravidelně každé čtvrtletí zveřejňuje Hypoteční banka.

Zlevňují hlavně paneláky

Oproti loňskému roku vykazovaly byty v České republice během letošního prvního čtvrletí trvalejší cenový pokles. Nicméně se jednalo o snížení jen v desetinách procentního bodu.

Tržní ceny bytů se postupně stabilizují. V prvním čtvrtletí roku 2012 poklesly jejich reálné ceny o 0,2 procentního bodu a HB Index dosáhl hodnoty 96,7. Nejvíce ceny klesly v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Naopak v Praze, Jihočeském a Pardubickém kraji již prakticky stagnovaly," popisuje ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky Petr Němeček.

Podle něj se na celkovém mírném poklesu cen bytů podílely zejména starší panelové byty.

Naopak o novostavby byl stále zájem. Poptávka se nesnížila ani poté, co od 1. ledna 2012 vzrostla DPH. Ceny novostaveb tedy zatím letos podle Němečka neklesaly.

Roste poptávka po domech

U rodinných domů došlo již druhý kvartál po sobě k mírnému růstu cen. Díky výhodným podmínkám financování a zvýšenému zájmu o nízkoenergetické rodinné domy totiž u nás dochází k růstu poptávky, což vytváří mírný tlak na posun cen směrem nahoru," vysvětlují experti HB Indexu.

Z pohledu architektury je podle Němečka nyní možné registrovat zájem o kvalitně projektované nemovitosti. U starších rodinných domů je zase evidentní, že lidé mají větší zájem o domy, které jsou vhodné k rekonstrukci. Stavební náklady na opravy a rekonstrukce ale zatím stagnují.

„Na rozdíl od pozemků a bytů nejde u rodinných domků vůbec mluvit o trendu jejich pořizování jako investici k uložení přebytečných prostředků a ochraně proti rostoucí inflaci," zdůrazňuje Němeček.

Kvalitních pozemků ubývá

Také začátek letošního roku potvrdil u cen pozemků současný dlouhodobý trend mírného růstu.

„Sílí totiž jejich vnímání jako vhodné investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady, mnoho realizovaných obchodů bylo právě investičního charakteru," konstatuje Němeček.

Podle něj je ale také již zřejmé, že kvalitních pozemků v České republice ubývá.

Větší růst cen pozemků, a tedy i největší zájem o jejich koupi, lze oproti celorepublikovému průměru pozorovat především v obcích do jednoho tisíce obyvatel a v okolí větších měst. U lokalit se špatnou dopravní dostupností je pak naopak nezájem kupujících evidentní.

 

Právě se děje

Další zprávy