Byty v Česku budou dál zlevňovat, čekají analytici

ČTK ČTK
15. 3. 2012 15:50
Prodejní ceny starších bytů se meziročně snížily o více jak čtyři procenta
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tržní ceny starších i nových bytů v závěru loňského roku nadále klesaly, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Prodejní ceny starších bytů se meziročně snížily o 4,3 procenta. Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily o 2,9 procenta.

"Zatímco pokles cenové hladiny nových bytů byl v loňském roce dán především skutečností, že na pražský trh byly uváděny zejména projekty v nižší cenové úrovni 40 až 45 tisíc korun za metr čtvereční, za poklesem takzvaných second-handových bytů stojí především vyšší flexibilita individuálních prodávajících," řekl analytik poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný.

Například starší dvoupokojový cihlový byt v Praze-Nuslích s plochou 45 metrů čtverečních je nyní o 60 tisíc korun levnější než před rokem, stojí 1,99 milionu korun, uvedla jako příklad realitní makléřka společnosti Century 21 Bonus Praha Barbora Merknerová. To odpovídá snížení cen o tři procenta.

Ještě výrazněji podle ní klesly ceny některých nových bytů. "U některých developerských projektů letos došlo na začátku roku k výrazným slevám až o 14 procent," sdělila Merknerová.

Například nový dvoupokojový byt o 60 čtverečních metrech v luxusním žižkovském projektu Central Park zlevnil meziročně asi o 13 procent na 4,5 milionu korun.

Mírný pokles i nadále

Ve srovnání s průměrem roku 2008 byly podle statistiků novostavby v hlavním městě levnější na konci loňského roku o 4,8 procenta. V případě starších bytů potom ve srovnání se základnou třetího čtvrtletí 2009 ceny klesly o 8,3 procenta.

V mimopražských regionech se ceny staršího bydlení v posledním čtvrtletí 2011 meziročně snížily o 4,6 procenta. V Praze starší byty ve stejném období ve srovnání s předešlým rokem zlevnily o 3,2 procenta.

"V letošním roce očekáváme další pokles cen nových bytů na úrovni okolo tří procent s tím, jak bude na trh uváděn větší počet bytů v nižší cenové úrovni," poznamenal Novotný a dodal: "U starších bytů mírný cenový pokles očekáváme i v letošním roce, méně výrazný ve větších krajských městech."

U nových bytů sledují statistici vývoj realizovaných cen zatím jen v Praze, protože pro zbytek republiky chybí dostatek údajů. Statistický úřad upozornil na to, že i metodika pro sledování cen starších bytů je stále ve vývoji, a čísla tak ještě může revidovat.

Meziroční indexy cen nových bytů mají statistici k dispozici od roku 2009, v případě starších bytů jsou celostátní meziroční údaje od třetího čtvrtletí 2010.

Čísla o vývoji cen bytů zveřejnil v úterý také brněnský Institut regionálních informací (IRI), který dlouhodobě sleduje ceny nemovitostí v Česku. Podle informací této firmy ceny starších bytů ve většině krajských měst dále klesají.

Výjimkou jsou Pardubice, Plzeň a Zlín, kde ceny spíše stagnují a také v Brně se ceny za poslední tři měsíce nezměnily vůbec. Tržní nájemné se ve většině krajských měst za poslední tři měsíce nepatrně zvýšilo, oznámil IRI.

 

Právě se děje

Další zprávy