Bytový designér zaručí kvalitu a originální nápady

td
19. 12. 2011 13:49
Bytový architekt vám ušetří vám čas i peníze, vnese do bytu nádech originality a zajistí, že bude vše dokonale fungovat
Návrh interiéru od Věry a Petra Tomíčkových ze studia Toto
Návrh interiéru od Věry a Petra Tomíčkových ze studia Toto | Foto: Věra a Petr Tomíčkovi

Češi si začínají zvykat na stylové bydlení a nechtějí design už jen v televizních pořadech, ale i ve vlastních domovech. Často ale majitelé bytů váhají, zda se spolehnout na vlastní kreativitu, či přizvat odborníka - bytového architekta. Jaké jsou výhody spolupráce s profesionálem, odpovídá kvalita ceně a jak vůbec vybírat v bohaté nabídce služeb? 

Zkušený bytový architekt přináší do interiéru neobvyklé nápady a řešení šitá na míru každému prostoru. Častým argumentem bývá vysoká cena za poskytované služby, která mnohé zájemce odradí. Odborník ale vyřeší i problémy, které by jinak zůstaly skryty.

Designéři zajistí kvalitu a pozornost i těm nejmenším detailům

„Finanční náklady vynaložené na služby bytového designéra se zákazníkovi vrátí na kvalitním bydlení, kde nebude nucen předělávat nefunkční řešení nebo vyměňovat nekvalitní materiály," vysvětlují Věra a Petr Tomíčkovi ze studia Toto.

Dobrou pověst designérů pak ničí podnikavci, kteří nabízí levný návrh, ve kterém však není zahrnuté vše, co je ve skutečnosti potřeba. „Je rozdíl zpracovat ideovou studii interiéru zahrnující pouze perspektivy, jak by mohl prostor vypadat, nebo kompletní dokumentaci pro realizaci. Ta může obsahovat nejen vizualizace prostoru a jeho půdorys, ale například i přesné znázornění polohy světel, vypínačů, zásuvek, výkresy atypického nábytku pro truhláře a seznam výrobků a jeho prodejců," tvrdí bytová architekta Lenka Hlaváčová.

Návrh interiéru od Věry a Petra Tomíčkových ze studia Toto
Návrh interiéru od Věry a Petra Tomíčkových ze studia Toto | Foto: Věra a Petr Tomíčkovi

Hlavním cílem designérů není vytvořit ukázkový byt jako ze stránek časopisů o bydlení, ale přizpůsobit prostor přesně na míru jeho obyvatelům tak, aby vyhovoval všem jejich potřebám. Součástí spolupráce je proto diskuse návrhu s možnými úpravami dle přání zákazníka, výběr materiálů, stylu i nábytku může majitel nemovitosti samozřejmě ovlivnit.

„Každý z nás jsme jedinečný a máme proto i odlišné představy a potřeby. To vše by se v návrhu mělo objevit. Ten, kdo navrhuje interiéry, by měl své klienty opravdu dobře poznat, aby jim řešení bylo ušito na míru a byli spokojení. Navrhnout někomu byt pokud ho neznám je asi stejný risk, jako vybírat někomu neznámému parfém," říká Hlaváčová.

Zájem o designéry roste, Češi jsou ale stále opatrní


Design si v českých domácnostech pomalu hledá své pevné místo a poptávka po službách bytových architektů se zvyšuje. Byt už není jen pouhým prostorem pro přespávání, ale slouží také jako vyjádření vlastní osobnosti.

„Převážná část našich zákazníků požaduje moderní a zajímavý interiér, extravagantním řešením se však většinou brání. Zákazníci se obávají, aby se jim něco výstředního brzy neokoukalo a nemuseli investovat další finance do nového řešení. Proto sázejí na méně výrazná řešení na jistotu, že jim interiér vydrží na spousty let," vysvětlují manželé Tomíčkovi.

V dnešní době musí bytoví architekti čelit nejen svízelné ekonomické situaci, ale také dalším problémům. „Náš obor bojuje s řetězci s levným nábytkem. Masivní reklamy lákají zákazníky k nákupu unifikovaných bytových vybavení a mnoho českých domácností je zařízeno jako přes "kopírák" bez nápadu a osobního stylu," dodávají architekti ze studia Toto.

 

Právě se děje

Další zprávy